Torsken flytter til britiske farvande

0
fisk
Kvotehug på især torsk har øget presset på fiskerne i Østersøen

Det vil være en bet for de danske fiskere, hvis ikke adgangen til britisk farvand sikres ved de kommende forhandlinger mellem EU og Storbritannien.

Men torsken kan kan endda ende med at gøre ondt endnu være, end det ser ud til lige nu. Torsken vandrer nemlig i stort omfang mod nordvest. Væk fra dansk farvand og ind i britisk farvand.  Det kan i fremtiden gøre virkningerne af et hårdt Brexit, hvor  danske fiskere ikke får adgang til britisk farvand, endnu mere katastrofale for økonomien i dansk fiskeri.

Det fortalte cheffiskerikonsulent hos DTU Aqua Jørgen Dalskov i DR programmet Orientering den 4. februar. På det punkt er forskere og fiskere enige.

– Vi kan se, at torsken flytter længere mod nord. De trækker mere op i britisk farvand, og det skulle ikke forbavse mig, om vi om et års tid er nødsaget til at hente op til halvdelen af vores fangst i britisk farvand siger Tamme Bolt.

Jørgen Dalskov bekræfter, at i løbet af de seneste 15 år, er flere vigtige fiskearter som torsk, sild og tobis vandret fra den danske del af Nordsøen og længere mod nordvest. Derfor er det vigtigt at danske fiskere fortsat har adgang til at fiske i britisk farvand. 

– Hvis EU ikke får lavet en aftale om adgang til de britiske farvande, så kan det potentielt betyde, at dansk fiskeri mister en del af deres omsætning, siger Jørgen Dalskov.

Det er nærliggende, at give klimaforandringerne skylden for at torsken vandrer mod nordvest. Men Jørgen Dalskov peger på, at det ikke med sikkerhed kan afgøres, om det er klimaforandringer eller det intensive fiskeri i den centrale de af Nordsøen, der er årsag til fiskens vandring.

Torsken befinder sig dog bedst i vandtemperaturer i, der kke overstiger 12 grader celcius. Dette kan tale for, at klimaforandringer spiller en rolle for at torsken søger mod koldere vande. Klimaforandringer og varmere vandtemperaturer kan også være årsagen til, at flere nye arter har fundet vej til de danske farvande

– Nye arter som sardiner og mulle søger op i Nordsøen syd fra. Disse arter vil kunne udnyttes kommercielt. Men de er endnu ikke kommet i så en mængde , hvor det er bæredygtigt at begynde at fiske på dem, siger Jørgen Dalskov

(Visited 12 times, 1 visits today)

SKRIV EN KOMMENTAR

Skriv din kommentar!
Skriv dit navn her