Der er tro på, at fiskeriet får høj prioritet

0
Arkivfoto

Selvom Storbritannien har forladt EU, er det endnu uvist, hvordan forholdet mellem briterne og EU-landende skal være fremover. Forhandlingerne begynder i marts, og der er det vigtigt for Danmark, at fiskeri kommer højt på dagsordenen.

– Vi er optimistiske i forhold til at fiskeriet for en vigtig rolle i forhandlingerne og falder ud, som vi ønsker det. Vores udgangspunkt op til forhandlingerne er, at vi efter den 1. januar 2021 kan fiske i britisk farvand med den samme kvotefordeling, som vi kan i dag, fortæller Esben Sverdrup-Jensen, der er direktør i Danmarks Pelagiske PO. De pelagiske fartøjer har særlig stor interesse i at adgangen til britisk farvand bevares, da de henter op mod 75 procent af deres fangster der. Samtidig står de for en meget stor andel af den landingsværdi på 1 mia. kroner, som de danske fiskere hvert år henter i britisk farvand. Der er heldigvis også noget at have optimismen i for den pelagiske direktør.

Fiskeriaftale skal på plads
EU’s chefforhandler Michel Barnier har tidligere lovet fiskerne, at en fiskeriaftale bliver vigtig i de forhandlingerne. Da fiskeriet økonomisk betyder meget mere for Danmark, end det gør for EU’s og Storbritanniens økonomi, kunne fiskerne med rette være bange for, at fiskeriet ville blive glemt i forhandlingerne. Men her kan fiskerne trække vejret lidt lettere, for det ser ud til at EU’s chefforhandler vil holde sit løfte.  På et pressemøde omkring EU’s tilgang til forhandlingerne tidligere på måneden slog Michel Barnier fast, at en fiskeriaftale skal være en del af den kommende frihandelsaftale.

– Barnier har bevist, at han ikke har glemt sit løfte til fiskeriet, og vi holder løbende møder med ham omkring vores positioner op til forhandlingerne, siger Esben Sverdrup-Jensen.

Han har også noteret sig, at danske EU parlamentarikere arbejder for, at dansk fiskeris interesser i forhandlingerne bliver tilgodeset. Samtidigt kan han glæde sig over, at der er dannet fælles front med de øvrige fiskerikollegaer i EU. Vi fastholder det meget tætte samarbejde med kollegaer i resten af EU og vores fokus på at fastholde nuværende adgang til britisk zone og den nuværende kvotefordeling og så afventer vi UKs udspil til forhandlingerne, siger Esben Sverdrup-Jensen,

(Visited 6 times, 1 visits today)

SKRIV EN KOMMENTAR

Skriv din kommentar!
Skriv dit navn her