Danskere vil reducere forurening fra skibsfart i Middelhavet

0
Foto: Peter Gonzalez, Unsplash.

Det danske Råd for Grøn Omstilling skal rådgive EU om, hvordan man kan nedbringe forureningen i Middelhavet fra skibsfart.

Miljøorganisationen Rådet for Grøn Omstilling har indgået en aftale med EU om at yde rådgivning om, hvordan man kan reducere skibfartens forurening af Middelhavet og dets omkringliggende lande. Konkret vil Rådet for Grøn Omstilling udpege et område af Middelhavet, hvor forureningen skal reduceres, og målsætningen er både at nedbringe svovlforureningen og NOx-forureningen med 80 procent. Det skriver rådet i en pressemeddelelse.

Skibsfarten i Middelhavet afbrænder forurenende brændstof uden røggasrensning, og det har direkte konsekvens for folkesundheden og BNP i de omkringliggende lande, skriver rådet i pressemeddelelsen. Når lavemissionsområdet er fuldt ud indfaset, forventer rådet en årlig samfundsøkonomisk gevinst på et stort trecifret milliardbeløb grundet mindre sygdom i de omkringliggende lande.  

Rådet kommer til at bidrage med erfaringerne med udledning fra skibsfart i Danmark. Det skal måle luftforureningen i ni udvalgte havnebyer i Middelhavsområdet, og så skal det give information til de lokale befolkninger og politikere.

– Vi må tage de gode erfaringer, vi har fra lav-emissionsområdet i farvandene omkring Danmark, fortælle om dem og forhåbentlig inspirere politiske ledere og embedsmænd fra Middelhavslandene i Europa og Nordafrika til gennem samarbejde at få reduceret luftforureningen. Det kan godt blive en diplomatisk udfordring, især at få de ikke-europæiske lande med, men vi går ind med en forhåbning om at få alle med, siger Kaare Press-Kristensen, der er seniorrådgiver med speciale i luftforurening ved Rådet for Grøn Omstilling.

Projektet har et budget på cirka 10 millioner kroner, og det bliver udført som et samarbejde imellem parter fra Italien, Spanien, Danmark, Tyskland og Israel. Ud over støtte fra EU Life er projektet sponsoreret af den franske, italienske, spanske og hollandske stat og forskelige private fonde. 

(Visited 43 times, 1 visits today)

SKRIV EN KOMMENTAR

Skriv din kommentar!
Skriv dit navn her