Kollegialitet fik to brødre helskindet igennem 2020

0

På det nok værst tænkelige tidspunkt gjorde to brødre fra Hanstholm sig sidste år selvstændig i fiskeriet. De overtog et veltrimmet skib – rigget til hummerfiskeri i Skagerrak – men uden at tage de højere magter i ed. Stort set samtidig med at de sejlede ud af Hanstholm Havn ombord på deres nye og første fartøj HM281 Mercy – tidligere S281 Elin – den 1. januar 2020 slog Corona sin ”klamme” hånd ned over europæisk fiskeri. Et voldsomt prisfald og importstop for jomfruhummer til Italien stoppede for afsætning.

Af Jens Nørgaard

I dag er det historie. De to nystartede og selvstændige i fiskerierhvervet vandt hurtig respekt blandt kollegaerne for deres – gå på mod! De kom godt fra start – det på trods af italienernes nedlukning for jomfruhummer. Som mange af de øvrige fiskere på vestkysten tog de på tobis-fiskeri. Det fik dog en brat ende grundet mangel på kvote. I stedet fik brødrene smag for industrifiskeri og sild og sparring fra fiskeskipper Erik Vandet, Ræhr, mellem Hanstholm og Thisted. Han opererede med sit skib Thronder HM265 i Skagerrak. I et samarbejde hentede vi de første 200 tons. I efteråret tog vi de sidste 200 tons høstsild på kvoten. Det var med til at redde økonomien det første år som selvstændige fiskere.

Hver gang det ser mest ”sort” står gæve vestjyder ofte på kajen og hjælper nye i kystfiskeri videre. 

Humøret på Mercy fejler intet ud over længsel til havet. I snart to måneder har HM281 ligget ved kaj i Hanstholm for opgradering, reparation og ny hovedmotor – en Cummins 15 liters X 15 Marina. Den afløste en Volvo Penta på 255 hk. Derudover har skibet fået en gennemrenoveret og nymalet hjælpemotor

Den nye hovedmotor holder sig lige akkurat inden for de 300 hk eller 221 kW, som er grænsen for HM281, fortæller direktør for Hanstholm Skibssmedie, Jesper Pedersen, til FiskerBladet. Skibssmedien har kontrakten på arbejderne ombord på ”Mercy”, der nu ventes klar fra værft inden udgangen af januar.

Læs hele historien i seneste udgave af Fiskerbladet

(Visited 4 times, 1 visits today)

SKRIV EN KOMMENTAR

Skriv din kommentar!
Skriv dit navn her