Det nye normale skal være Rømø-rejer i danske hjem

0

Under den store fødevarefestival i september 2019, ”Smag på Marsken”, i Højer i det sydvestlige hjørne af Vestslesvig i Sønderjylland, faldt to ungdomskammerater fra Rømø i en dybsindig snak om fremtiden. Begge havde siden skoledagene valgt fremtiden indenfor fiskeri. Begge er de redere med eget skib og sammen er de enige om, at det er rejerne i Vadehavet der udgør deres levebrød.

Af Jens Nørgaard

De to venner tyggede lidt på den skitse om egen forarbejdnings- og distributionsvirksomhed de fik udarbejdet på festivalen i Højer. Skitsen blev det dokumentet, der kan åbne porten til en helt ny verden for rejefiskere. De to ophavsmænd til skitsen har svært med det faktum, at fiskeriet af rejer i Vadehavet udelukkende går til eksport og at ingen herhjemme til dato har gjort sig den ulejlighed at sætte tænderne i en vadehavsreje/hestereje som Rømøboerne kalder dem.

Efter fangst og kogning på rejekutteren pakkes rejerne ned og går direkte ud på en tusind kilometer lang køretur med kølebil til Holland og det sydlige Spanien. Herfra sejles bilerne med færge til Marokko, hvor små piger piller rejerne der så reeksporteres til salatfabrikkerne og hoteller i Europa. Rejernes rejse koster dyrt i klimabelastningsregnskabet. Det kunne gøres smartere.

Læs hele historien i seneste udgave af Fiskerbladet

(Visited 4 times, 1 visits today)

SKRIV EN KOMMENTAR

Skriv din kommentar!
Skriv dit navn her