juli 6, 2022 08:31

Europas største Power-to-X-anlæg skal ligge i Esbjerg

Illustration: Danske Havne.
Illustration: Danske Havne.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Screenshot 2022-07-03 at 20.00
Uhyggelig video: Kvinde dræbt efter angreb af makrelhaj
Georg Stage på ungdomsøen
Dropper København - Georg Stage afslutter togt ved Tall Ships Races
 Øyvind Gravås, Woldcam AS
74 medarbejdere sendt hjem - Strejke lukker tre norske oliefelter
Skagen havn
Skagen Havns nye bestyrelse er trukket i arbejdstøjet
Screenshot 2022-07-04 at 11.31
Skønne billeder: 31 nye maskinmestre dimitterer fra Martec

Mærsk og DFDS er med i samarbejdet om at opføre Europas største Power-to-X-anlæg i Esbjerg. Anlægget kommer til at koste 7,5 milliarder kroner.

I dag offentliggøres planen for Europas største Power-to-X-anlæg, som skal bygges i Esbjerg. Anlægget skal omdanne havvindmøllestrøm til CO2-fri ammoniak, som kan indgå i produktionen af CO2-fri gødning til landbruget og CO2-frit grønt brændstof til skibsfart. Og samtidig vil overskudsvarmen fra anlægget blive brugt til at opvarme op mod en tredjedel af husstandene i Esbjerg. Anlægget omfatter en elektrolysator på 1GW.  Samlet set forventes anlægget at kunne reducere CO2-udledningen med op til 1,5 millioner tons årligt – eller hvad der svarer til at fjerne 730.000 biler fra vejene. Det skriver Danske Havne i en pressemeddelelse.

Arla, Danish Crown, DLG, A. P. Møller – Mærsk og DFDS ser anlægget som en vigtig del af overgangen til en ikke-fossil fremtid og har derfor indgået en aftale med Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) om at understøtte afsætningen af den CO2-fri ammoniak.

Bag projektet står fondsforvalteren CIP, som ud over at samarbejde med partnere i landbruget og søfarten er gået sammen med en række investorer, Esbjerg Kommune og DIN Forsyning for at realisere projektet.

– Det er en markant milepæl for den grønne omstilling i Danmark. Power-to-X-anlægget i Esbjerg bliver et mærkbart løft for udbygningen af Power-to-X i Danmark, som vil tage fart i den kommende tid. Sammen med vores samarbejdspartnere indenfor landbrug og fødevarer og i skibsfarten, vil vi med projektet kunne bidrage til at reducere CO2-aftrykket fra landbrug og skibsfart, siger Christian Skakkebæk, der er Senior Partner i CIP.

Power-to-X skal gøre skibsindustrien klimavenlig
For skibsindustrien kan Power-to-X-løsninger være afgørende, hvis ambitionen om at nå branchens markante klimaambitioner skal lykkes. En stor del af produktionen kan nemlig ikke elektrificeres. Skibsfarten har behov for nye grønne brændstoffer, som kan erstatte de eksisterende fossile brændsler.

– Skibsfarten har brug for nye teknologier for at nå deres ambitiøse klimamål. Løsninger som Power-to-X er derfor afgørende for den næste fase af den grønne omstilling. I CIP er vi meget glade for samarbejdet med de ambitiøse og visionære virksomheder inden for skibsfarten, således at vi har mulighed for at vise at denne slags løsninger kan realises, siger Christian Skakkebæk.

CIP har planlagt flere investeringer i Power-to-X og andre teknologier, som også understøtter ambitionen om en fossilfri fremtid. Dette anlæg er den første investering indenfor CIPs nye Energy Transition Fund.

Esbjerg bliver centrum for grøn energi i hele Nordsø-området
For Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V) er det helt naturligt at anlægget kommer til Esbjerg:

– De seneste ti år har vi været Europas og verdens center for udskibning af vindmøller. Nu påbegynder vi en ny æra, hvor Esbjerg i bredere forstand bliver centrum for grøn energi i hele Nordsø-området, hvilket styrker Esbjergs position som byen, hvor den grønne omstilling har højeste prioritet. Vores mål er, at Esbjerg allerede er CO2 neutral i 2030, og dette er et vigtigt skridt på vejen, siger han.

Samtidig forventer Esbjergs borgmester også, at regionen som helhed vil nyde godt af tiltaget. Den geografiske placering tæt på de mange vindmøller på vestkysten vil styrke mulighederne fremadrettet.

– Med de yderligere planer der er for udbygning af havvind så som Energiøen her på vestkysten, så vil vi nok se flere tiltag i mindre målestok. Det betyder vækst og beskæftigelse for hele vores område – og det placerer Danmark solidt på det globale bæredygtigheds-verdenskort, siger Jesper Frost Rasmussen.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Foto Hong Kong Government Flying Service 1
Voldsom video: Skib knækket under tyfon - 27 søfolk forsvundet
røxpressen
To gange på to uger - Dansk færge kolliderer med kajanlæg
Screenshot 2022-07-03 at 20.00
Uhyggelig video: Kvinde dræbt efter angreb af makrelhaj
Screenshot 2022-07-04 at 11.31
Skønne billeder: 31 nye maskinmestre dimitterer fra Martec
CSSC Cape Town i Fredericia Havn
Flotte fotos: Her losses 25.000 tons soya i Fredericia

Relaterede artikler