Grøn omstilling af færger får måske mere fart på

0
Jenny Braat. Foto: Danske Maritime.

Den grønne omstilling af Danmarks færger får muligvis endnu mere fart på – til gavn for både færgernes brugere og naboer samt den maritime industri, som med mange gode teknologiske løsninger vil kunne hjælpe kommunerne med den grønne omstilling til vands. Det skriver Danske Maritime i en pressemeddelelse.

For en måned siden afsatte regeringen og dens støttepartier 200 millioner kroner til grøn omstilling af de danske, kommunale færger. Onsdag oplyste Transportministeriet, at man forventer at have ansøgningsmaterialet klar i løbet af juni. Dermed starter en spændende proces, hvor kommunerne i samråd med den maritime industri kan søge om støtte til at optimere eller udskifte de i alt 66 færger, som sejler indenrigs i Danmark.

Beslutningen tog udgangspunkt i en analyse fra COWI, som viser, at det er muligt at omstille en stor del af disse færger, så de bliver mere klima- og miljøvenlige.

Puljen bliver udmøntet med 150 millioner kroner i år og 50 millioner kroner næste år og vil blive tildelt ud fra et princip om teknologineutralitet og kriterier om CO2-effekt per tilskudskrone og nedbringelse af øvrige emissioner.

Samtidig kommer endnu en pulje nu i spil.  Folketinget tager nemlig hul på forhandlingerne om grøn transport i Danmark, og også i den sammenhæng er færger nævnt som noget, der skal ses nærmere på.

Konkret drejer det sig om 475 millioner kroner fra puljen Grøn Transport I. Denne udspringer af Energiaftalen fra 2018, hvor alle partier undtagen Nye Borgerlige afsatte midlerne til blandt andet flere ladestandere til elbiler, drivmiddelinfrastruktur til erhvervstransport og omstilling af færger til grønnere drivmidler.

Meget tyder således på, at den grønne omstilling af færgerne får endnu mere fart på – til gavn for både færgernes brugere og naboer samt den maritime industri, som med mange gode teknologiske løsninger vil kunne hjælpe kommunerne med den grønne omstilling til vands.

”Det er en rigtig god nyhed. Nu glæder vi os til få yderligere informationer om både den ene og den anden pulje, så vi kan bidrage til, at kommunerne træffer gode beslutninger på et oplyst grundlag. Det er en vigtig proces at skabe klarhed over, helt præcist hvilke teknologiske muligheder der er for grøn omstilling på hvert enkelt skib. Så jeg vil opfordre kommunerne til at gå i tæt dialog med den maritime industri, så vi sammen kan finde de optimale løsninger, få søgt midlerne og få gjort dansk færgefart grønnere hurtigst muligt,” siger administrerende direktør hos Danske Maritime Jenny Braat.

(Visited 85 times, 1 visits today)

SKRIV EN KOMMENTAR

Skriv din kommentar!
Skriv dit navn her