500 års lods-historie fra Danmark samlet i ny bog

0
Arkivfoto: DanPilot

En ny bog på mere end 800 sider kigger tilbage på historiern om Danmarks lodseri, som er et af landets ældste erhverv.

I et samarbejde mellem Danmarks Lodsmuseumsforening og DanPilot er historien om et af Danmarks ældste erhverv, dansk lodseri, for første gang skrevet ned i et samlet værk på mere end 800 sider.

Danmarks lodshistorien går over 500 år tilbage, hvor stedkendte fiskere, færgemænd og skippere kaldet ’kendtmænd’ allerede i 1500-tallet fungerede som lodser, da de kendte de farlige farvande og kunne lodse kongens orlogsflåde og handelsskibe.

I 1561 fastsatte søretten for første gang ordet lods samt lodsens pligter og ansvar.

Meget vand er siden løbet igennem de danske stræder, men lodsens grundopgave er stadig den samme; At gå om bord på et skib og rådgive skibets kaptajn om at få skibet sikkert gennem komplicerede farvande, som lodsen har særligt kendskab til.

Nu er det særlige erhverv med den lange historie for første gang beskrevet i en bog med titlen ’Danmarks lodshistorie før og nu’.

”Projektet med at samle viden om 150 danske lodserier gennem tiden har været vanskeligt, men spændende, da lodshistorien er en erhvervshistorie, ingen før har beskrevet. Danmarks Lodsmuseumsforening har derfor påtaget sig at beskrive udviklingen fra kendtmænds lokale farvandskendskab og simple sejlbåde til vore dages lodsning. DanPilots medvirken har betydet, at alle nu kan få et sjældent indblik i en statsvirksomheds kompetente virke i et konkurrencepræget lodsmarked,” siger bestyrelsesmedlem i Danmarks Lodsmuseumsforening Poul Himmelstrup, der er bogens hovedforfatter.

Bogen er udviklet af Danmarks Lodsmuseumsforening i samarbejde med DanPilot. Hele lodshistorien er blevet publiceret online på www.danmarkslodshistorie.dk af Danmarks Lodsmuseumsforening.

(Visited 240 times, 1 visits today)

SKRIV EN KOMMENTAR

Skriv din kommentar!
Skriv dit navn her