oktober 1, 2022 00:27

Opsigtsvækkende forslag: Sænk skibe i Øresund

Foto: Olga Tsai / Unsplash
Foto: Olga Tsai / Unsplash

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Twitter
Voldsomme billeder: Tanker kollideret med Maersk-chartret containerskib
Arkivfoto TotalEnergies
Uautoriserede droner set ved dansk gasfelt i Nordsøen
Express 5
Smuk video: Kom helt tæt på Danmarks nye hurtigfærge
791EABFF-6218-450C-8161-FF40D68CBBB8
Fyringsrunde - Vindmøllegigant skærer 800 stillinger i Danmark
På trods af den udfordrende situation fortsatte DanPilot med at levere sikkerhed i danske farvande og havne i 2020
Forhandlinger afsluttet - Afstemning om lodsoverenskomst på vej

Gamle skibsvrag på havbunden kan være en gave for dyrelivet og fremme havmiljøet. Derfor foreslår havbiolog og akvariechef på Øresundsakvariet i Helsingør, Jens Peder Jeppesen, at sænke færger som vrag i Øresund.

Det er de færreste rederier og søfolk, der ønsker at se deres skibe på bunden af havet, men det er ikke desto mindre hvad havbiolog og akvariechef på Øresundsakvariet i Helsingør, Jens Peder Jeppesen, foreslår i en opsigtsvækkende udtalelse til TV2 Lorry.

Ifølge havbiologen kan de gamle skibsvrag nemlig agere rev for dyrelivet, og derfor bør der fra kommuner og myndigheders side i højere grad bør tænkes i at lade udtjente skibe sænke som vrag i Øresund.

“Som udgangspunkt er de fleste vrag faktisk utrolig værdifulde for bundliv og bundmiljøet. Rene vrag, der er renset og helt fri for forurening, er ganske fornuftige at sænke. Det kunne man godt opfordre beslutningstagerne til at tænke noget mere i. Når skibe sænkes, fungerer det lige som et rev. Det udgør en forandring i havbunden med hårde overflader, der stikker op og giver anledning til, at en masse epifauna (havdyreliv, red.) kan bosætte sig,” siger Jens Peder Jeppesen til TV 2 Lorry.

Skibsvrag kan skabe skjulesteder for havets dyreliv, og særligt torsken, der netop nu mangler gemmesteder i Øresund, vil kunne få stor gavn af de udtjente fartøjer.

“Vi ved, at der er akut mangel på gemmesteder for blandt andet torsk i Øresund. De kan godt lide vrag, fordi de kan kile sig ind i for eksempel lastrum og skjule sig. Her kunne man lave flere gemmesteder for torsk i vores farvand, så ville det være positivt,” siger han.

Forskning fra DTU Aqua har vist, at voksne torsk ofte vælger deres eget “stam-vrag”, som de vender tilbage til dag efter dag. Her bruger torskene vraget til at stå i læ for vandstrømmen. På den måde sparer de energi, som de kan bruge til at vokse og formere sig.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Foto Twitter
Voldsomme billeder: Tanker kollideret med Maersk-chartret containerskib
Gaslækagen ved Nord Stream 2 set fra Forsvarets F-16 afvisningsberedskab på Bornholm
Se dem her: Forsvaret frigiver videoer af gaslækagerne
Tyra II ombord på GPO Emerald
Smukke billeder: Ny procesplatform på vej mod Tyra-feltet
Express 5
Flotte fotos: Austal søsætter stor hurtigfærge til Danmark
Foto- Absalon : Forsvaret 1
Reaktioner på gaslækager: Nu sender Forsvaret fregat til området

Relaterede artikler