tirsdag, oktober 19, 2021

Danfoss Drives ombord på Molslinjens første elfærge Grotte

POPULAR TODAY

News directly to your inbox

SUBSCRIBE

Med Danfoss Drives-løsninger ombord er den nye elfærge, Grotte, nyeste skud på stammen fra Molslinjen og skal fremadrettet være med til at fragte biler mellem Esbjerg og Fanø.

- Advertisement -

Fremtiden rummer et stort potentiale for elektrificering af kortere færgeruter. Den første nybyggede fuldt kommercielle elfærge i Danmark, Grotte, sejler nu daglige ture i Vadehavet sammen med Fanølinjens to andre færger.

Med 1,8 millioner passagerer årligt på sejlturen mellem Esbjerg og Fanø, er der kommet pres på Fanølinjen to færger, Fenja og Menja. Det betyder, at der ofte opstår lang ventetid i havnen. Derfor har Molslinjen, i samarbejde med Fanø Kommune, søsat projektet om en elfærge til ruten. Den nye elfærge giver mulighed for tre-færgedrift, og skal dermed være med til hurtigt at fragte biler mellem Esbjerg og Fanø i spidsbelastningsperioden.

Danfoss Drives har blandt andet leveret frekvensomformere til at styre el om bord på færgen. Det elektriske system er designet som et common DC-system, bygget af Danfoss frekvensomformere til DC/DC-batterikontrol, frekvensomformere til motorkontrol, DC-Guard til intern beskyttelse og Grid-converters til AC-spændingssystemer, såsom navigation, undersystemer og belysning ombord.

Opladningen af elfærgen kommer til at foregå på havnen i Esbjerg, hvor der etableres et ladetårn. Derudover kan elfærgen også tilsluttes strøm manuelt, hvis ladestationen skulle være ramt af nedbrud.

Læs også: Ny elfærge i problemer – Strømmen er slukket i en måned

Strømmen kommer fra det danske elnet, og den strøm, som driver elfærgen, er købt som grøn strøm. Dermed er strømmen altså produceret fra bæredygtige energikilder – vind, sol og vand -, da disse har en minimal CO2-udledning sammenlignet med fossile energikilder som kul og olie.

Fanølinjens Grotte bliver ladet med grøn strøm i Esbjerg Havn. I løbet af de syv minutter, hvor færgen lader passagerer og biler komme af og på, vil batterierne blive opladet med en kapacitet på 2.600 kW. Det kan lade sig gøre, takket være den effektive ladestation, som yderligere også indeholder Danfoss Drives komponenter.

(Visited 57 times, 1 visits today)
- Advertisement -

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar her
Skriv dit navn her

POPULAR THIS WEEK

RECENT COMMENTS

Related articles

(Visited 23 times, 1 visits today)

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement på magasiner