august 19, 2022 01:56

Ny forskning baner vejen for europæiske energiøer i Indonesien

Foto: Aalborg Universitet
Foto: Aalborg Universitet

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Forsvaret
Forsvaret i stor udrykning - Sendte helikopter efter vandscooter
Forsvarsministeren holder pressemøde i dag på fregatten Peter Willemoes
Investering - Forsvarsministeren vil skyde 40 milliarder i flåden
Stena Estelle
Datoen er sat - Nu skal Stena Lines nyeste E-Flex-færge indsættes
HydroPen
Maersk forsyner sin flåde med banebrydende brandslukningsudstyr
Foto Torm2
Bragende overskud - Torm lukrerer på høje rater

Et ambitiøst forskningsprojekt fra Aalborg Universitet skal gøre det muligt at forbinde øriget Indonesien via undersøiske kabelledninger. Samtidig er forskningen vigtig for at kunne lave de meget omtalte energiøer, der spiller en nøglerolle i den grønne omstilling.

Et transmissionssystem, der kan transportere enorme mængder energi undersøisk over store afstande og forbinde flere steder samtidig. Det er målet for et nyt, ambitiøst forskningsprojekt ved Aalborg Universitet (AAU).

Forskningen skal blandt andet bruges til at give det østasiatiske ørige Indonesien en grønnere og mere sikker energiforsyning, og så er teknologien vigtig at udvikle for at kunne etablere de omtalte energiøer, som vurderes til at være en central del af fremtidens klimaløsning.

I dag bruger man et såkaldt HVDC-system (højspændt jævnstrøm) til at transportere energi over store afstande. Teknologien bliver især brugt på tværs af vand, hvor energien bliver transmitteret via undersøiske kabelforbindelser. Men det er meget svært at forbinde et HVDC-system med mere end to punkter.

“Projektets perspektiver er af global interesse. Du kan lave en forbindelse mellem Danmark og Holland, men hvis du på samme forbindelse vil omkring en vindmøllepark i Tyskland, er der straks meget større udfordringer med at styre systemet,” siger forskningsleder Filipe Faria da Silva, som er lektor ved AAU Energy.

Det skal forskningsprojektet lave på ved at udvikle et koncept til styring af netop multiterminal HVDC mellem øerne i det indonesiske ørige.

“Vi vil gerne kunne gøre de samme ting offshore, som vi kan gøre onshore,” lyder det fra professor Claus Leth Bak fra AAU Energy, som ligeledes er en del af projektet.

Det er nyt at forsøge at udvikle et multiterminal HVDC-system i de størrelsesordner, der skal til for at levere strøm til flere millioner mennesker. Det vil være scenariet for de fremtidige energiøer og er også en af de nuværende udfordringer i øriget Indonesien, hvor forskningsprojektet som nævnt tager udgangspunkt.

Projektet bliver også finansieret af Danida, Udenrigsministeriets enhed for udviklingssamarbejde.

I det sydøstasiatiske land bor der 270 millioner mennesker, hvilket gør det til verdens fjerdestørste nation målt på indbyggere. En stor del af landets energi kommer desuden fra kulkraftværker.

Det er både negativt for den grønne omstilling og for indbyggerne, der oplever faldende fiskebestande og svigtende høst som følge deraf. Landets forbrug af elektricitet beregnes desuden til at stige med 76 procent i løbet af de kommende 10 år.

Udfordringen i Indonesien er blandt andet, at langt størstedelen af landets indbyggere bor på øen Java, hvor der er ringe mulighed for at udvinde grøn energi. Det er der andre steder i landet, der består af mere end 13.000 øer.

“Med det nye forskningsprojekt er vi tættere på at kunne forbinde de forskellige øers el-net til gavn for både bæredygtighed, miljø og sikkerheden af landets energiforsyning,” siger Filipe Faria da Silva.

Samtidig er forskningen som nævnt vigtig i forhold til at kunne etablere de såkaldte energiøer. Det er kunstigt skabte øer, der blandt andet skal forbinde havvindmøllerparker med flere landes el-net. Det anses som værende et afgørende våben i kampen mod klimaudfordringerne.

I øjeblikket planlægger den danske regering at bygge verdens to første energiøer i henholdsvis Østersøen og Nordsøen før 2033.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

HydroPen
Maersk forsyner sin flåde med banebrydende brandslukningsudstyr
Foto Vejdirektoratet 6
Smukke billeder: Nu er der 13 bropillefundamenter i Storstrømmen
Foto Forsvaret
Forsvaret i stor udrykning - Sendte helikopter efter vandscooter
Den-kommende-Femern-forbindelse-er-et-kolossalt-anlaegsprojekt-som-kan-faa-stort-betydning-for-landsdelen
Se den flotte video: Sommer ved Femern Bælt
Forsvarsministeren holder pressemøde i dag på fregatten Peter Willemoes
Investering - Forsvarsministeren vil skyde 40 milliarder i flåden

Relaterede artikler