august 19, 2022 01:11

Aabenraa Havn bliver en del af power-to-x partnerskab

Foto: Aabenraa Havn
Foto: Aabenraa Havn

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Forsvaret
Forsvaret i stor udrykning - Sendte helikopter efter vandscooter
Forsvarsministeren holder pressemøde i dag på fregatten Peter Willemoes
Investering - Forsvarsministeren vil skyde 40 milliarder i flåden
Stena Estelle
Datoen er sat - Nu skal Stena Lines nyeste E-Flex-færge indsættes
HydroPen
Maersk forsyner sin flåde med banebrydende brandslukningsudstyr
Foto Torm2
Bragende overskud - Torm lukrerer på høje rater

Aabenraa Havn skal være med til at kickstarte den danske power-to-x industri i selskab med blandt andre Mærsk, Danfoss, Ørsted og Vestas.

33 virksomheder skal sætte turbo på det, der kan udvikle sig til et vaskeægte dansk erhvervseventyr. Danmark har nemlig alle forudsætninger for at lægge sig i spidsen inden for power-to-x (PtX), der er helt afgørende for at nå de danske og europæiske klimamål og grønne omstilling. Teknologien står foran det store gennembrud, både i Danmark og internationalt, og Aabenraa Havn har udsigt til at blive en vigtig spiller i udviklingen.

“I Aabenraa står vi meget stærkt inden for power-to-x og sektorkobling. Der er allerede tanker om at opføre et PtX-anlæg på Aabenraa Havns nye arealer ved Ensted. Det tiltrækker både virksomheder, der benytter grøn brint i deres produktion samt uddannelses- og forskningsinstitutioner, der forsker i nye teknologier til konvertering af den grønne strøm. Det er de nye arealer ved Ensted, der giver os alle kortene på hånden, fordi faciliteterne og mulighederne på arealet er helt unikke i Danmark,” lyder det fra Erwin Andresen, der er bestyrelsesformand for Aabenraa Havn.

Ensted Havn ligger dels strategisk godt i forhold til transport til både lands og vands, og havnen er en af de to dybeste i hele Østersøområdet, hvilket har stor betydning for både de skibsstørrelser og godsmængder, der kan til- og fragå havnen. Men at Ensted også byder på 650MW elektricitet, 350.000 m3 teknisk vand, arealer i miljøklasse 7, laboratorier til forskning og ikke mindst sektorkobling til fjernvarmenettet fra det gamle Enstedværk, placerer området i en liga for sig.

“Samspillet mellem vores beliggenhed, infrastruktur og faciliteter betyder, at vi har noget helt særligt at byde ind med i Aabenraa inden for PtX, sektorkobling og den grønne omstilling. Derfor går vi nu med i forreste linje i stedet for bare at læne os tilbage og vente på udviklingen. Det er Aabenraa Havns vision at bidrage til en bæredygtig fremtid, og vi har med optagelsen i Dansk Energis power-to-x partnerskab fået muligheden for at udvikle og påvirke de nationale strategier for PtX og den klimapolitiske dagsorden,” siger Erwin Andresen.

Dansk Energis power-to-x partnerskab består af 33 virksomheder inden for hele PtX værdikæden – lige fra producenter af grøn brint til store virksomheder inden for transport- og luftfartssektoren, hvor PtX er en forudsætning for succesfuld grøn omstilling. Formålet med partnerskabet er at sætte gang i og accelerere den udvikling, der skal realisere Danmarks store PtX-potentiale.

“For Aabenraa Havn er det et utrolig interessant netværk af virksomheder, som vi glæder os til at samarbejde med,” siger Business Developer på Aabenraa Havn, Dan Skov Sørensen.

Samtidig er det et klart mål med partnerskabet at være bindeled mellem Aabenraa Havns kunder og det politisk-strategiske niveau.

“Vi vil rigtig gerne åbne beslutningstagernes øjne for de reelle udfordringer, virksomhederne møder i forhold til industrialiseringen af PtX-teknologien. På samme måde vil vi være med til at vise vejen frem og arbejde med de konkrete løsninger, der skal til for, at vi såvel i Aabenraa som i Danmark kan indtage en førerposition inden for PtX,” siger Dan Skov Sørensen.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

HydroPen
Maersk forsyner sin flåde med banebrydende brandslukningsudstyr
Foto Vejdirektoratet 6
Smukke billeder: Nu er der 13 bropillefundamenter i Storstrømmen
Foto Forsvaret
Forsvaret i stor udrykning - Sendte helikopter efter vandscooter
Den-kommende-Femern-forbindelse-er-et-kolossalt-anlaegsprojekt-som-kan-faa-stort-betydning-for-landsdelen
Se den flotte video: Sommer ved Femern Bælt
Forsvarsministeren holder pressemøde i dag på fregatten Peter Willemoes
Investering - Forsvarsministeren vil skyde 40 milliarder i flåden

Relaterede artikler