august 19, 2022 01:20

Lynetteholmen-projekt kan ende med at sættes på pause

Illustration af Lynetteholmen, anvendt ved præsentation af projektet i 2018
Illustration af Lynetteholmen, anvendt ved præsentation af projektet i 2018

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Forsvaret
Forsvaret i stor udrykning - Sendte helikopter efter vandscooter
Forsvarsministeren holder pressemøde i dag på fregatten Peter Willemoes
Investering - Forsvarsministeren vil skyde 40 milliarder i flåden
Stena Estelle
Datoen er sat - Nu skal Stena Lines nyeste E-Flex-færge indsættes
HydroPen
Maersk forsyner sin flåde med banebrydende brandslukningsudstyr
Foto Torm2
Bragende overskud - Torm lukrerer på høje rater

I Folketinget erklærede SF sig enig i, at hvis der kunne dannes et flertal, så vil det være klogt at sætte projektet på pause, indtil miljø- og klimavurderingen er foretaget.

Tirsdag den 30. november 2021, blev Enhedslistens forslag om at sætte projekt Lynetteholm på pause behandlet i Folketinget. Ved behandlingen, stemte SF ikke for at sætte Lynetteholmen på pause, da de mener, at det ville have sat partiet udenfor indflydelse under forhandlingerne. De ønsker i stedet at være den grønne vagthund ved forhandlingsbordet.

Projektets øvrige kritikere fra Enhedslisten, Alternativet og Frie Grønne har ikke stemt for anlægsloven, og deltager derfor ikke i forhandlingerne.

Men SF’s transportordfører, Anne Valentina Berthelsen, forklarede, at hvis der tegner sig et flertal for at sætte projektet på pause, så vil det være klogt at gøre netop dette. Den udmelding skaber en åbning for at sætte projektet på pause.

For ved kommunalvalget, tabte Socialdemokratiet grebet om København, og de grønnere partier: Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og Alternativet, kan, udenom Socialdemokratiet, danne et flertal i Københavns Borgerrepræsentation.

Da projekt Lynetteholm er et samarbejde mellem staten og kommunen, så kan begge parter trække støtten, og i praksis sætte projektet på pause. Det betyder, at det flertal som SF omtalte ved behandlingen i Folketinget, nu er skabt i den københavnske Borgerrepræsentation.

“SF’s gruppe i Borgerrepræsentationen har tidligere udtalt, at de ikke kan sætte projektet på pause, når nu Folketinget har vedtaget anlægsloven, og at det er årsagen til, at de ikke stemmer for at sætte projektet på pause. Men anlægsloven er kun en bemyndigelseslov, og siger ikke, at Borgerrepræsentationen ikke kan sætte projektet på pause, særligt nu, hvor projektet behandles af domstolene,” lyder det fra sekretariatsleder i Klimabevægelsen, Frederik Sandby.

Enhedslisten og Alternativet har allerede stemt for at sætte projektet på pause i Borgerrepræsentationen. Der er en grøn bevægelse i gang i den Radikale gruppe, og snart mangler kun SF, hvis projektet skal bremses, inden det er for sent.

“Jeg tror at det er ved at gå op for SF, at de formentlig kommer til at stå med den afgørende stemme i sagen om Lynetteholmen. Jeg kender flere af SF’s byrådspolitikere. De er dygtige, og siger at de vil det bedste for både klima og natur. Så mon ikke de også vil træffe den rigtige beslutning i denne sag,” siger Frederik Sandby.

Den nye Borgerrepræsentation, og det grønne flertal, indtræder først i det nye år, hvorefter der vil kunne blive fremsat et forslag om at sætte projektet på pause.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

HydroPen
Maersk forsyner sin flåde med banebrydende brandslukningsudstyr
Foto Vejdirektoratet 6
Smukke billeder: Nu er der 13 bropillefundamenter i Storstrømmen
Foto Forsvaret
Forsvaret i stor udrykning - Sendte helikopter efter vandscooter
Den-kommende-Femern-forbindelse-er-et-kolossalt-anlaegsprojekt-som-kan-faa-stort-betydning-for-landsdelen
Se den flotte video: Sommer ved Femern Bælt
Forsvarsministeren holder pressemøde i dag på fregatten Peter Willemoes
Investering - Forsvarsministeren vil skyde 40 milliarder i flåden

Relaterede artikler