august 19, 2022 00:36

Energinet arbejder for, at Bornholm får adgang til energiøens elkabler

Det er ikke gjort før, at man har koblet et stort jævnstrømsanlæg på meget højt spændingsniveau til et lille lokalt vekselstrøms-elnet på relativt lavt spændingsniveau. Kobles det bornholmske elnet til energiøens kabler, kan strøm fra havmøllerne flyde ud til bornholmerne, og strøm lavet på Bornholm kan sendes til Sjælland og nabolande. Illustration: Energinet
Det er ikke gjort før, at man har koblet et stort jævnstrømsanlæg på meget højt spændingsniveau til et lille lokalt vekselstrøms-elnet på relativt lavt spændingsniveau. Kobles det bornholmske elnet til energiøens kabler, kan strøm fra havmøllerne flyde ud til bornholmerne, og strøm lavet på Bornholm kan sendes til Sjælland og nabolande. Illustration: Energinet

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Forsvaret
Forsvaret i stor udrykning - Sendte helikopter efter vandscooter
Forsvarsministeren holder pressemøde i dag på fregatten Peter Willemoes
Investering - Forsvarsministeren vil skyde 40 milliarder i flåden
Stena Estelle
Datoen er sat - Nu skal Stena Lines nyeste E-Flex-færge indsættes
HydroPen
Maersk forsyner sin flåde med banebrydende brandslukningsudstyr
Foto Torm2
Bragende overskud - Torm lukrerer på høje rater

Energinet gør klar til at designe en kommende højspændingsstation, så det bornholmske elnet kan kobles på de nye strømforbindelser, der etableres i forbindelse med Energiø Bornholm.

Det statsejede energiselskab Energinet er nu klar til at designe den kommende højspændingsstation, så det bornholmske elnet kan kobles på de nye strømforbindelser, der etableres i forbindelse med Energiø Bornholm og dens havvindmølleparker.

”I Energinet har vi haft en god og tæt dialog med Bornholms Regionskommune. Vi har stor forståelse for bornholmernes ønske om at høste de fordele, Bornholm kan få ud af en tilkobling – både i forhold til forbrug og produktion af grøn strøm på øen. Derfor er jeg superglad for, at vi nu kan arbejde hen imod en tilkobling af det bornholmske elnet til energiøens elforbindelser,” siger Hanne Storm Edlefsen, vicedirektør for Energiøer i Energinet.

Den foreløbige konklusion kommer efter en indledende analyse. Analysen viser for det første, at det sandsynligvis vil være teknisk muligt at koble energiøens elkabler til det bornholmske elnet uden at kompromittere hverken stabilitet eller forsyningssikkerhed i det samlede elnet på Bornholm eller andre steder. Ligesom det vurderes, det kan ske uden at kompromittere tidsplanen for det samlede projekt.

Analysen viser for det andet, at der vil være en samfundsøkonomisk besparelse ved at koble det bornholmske elnet til energiøens kommende strømforbindelser.

I øjeblikket er Bornholm forbundet til det sjællandske elnet via et søkabel til Sverige. For at opretholde forsyningssikkerheden betaler Energinet for, at et kraftværk på Bornholm er klar til at producere strøm i tilfælde af brud eller fejl på elkablet til Sverige. Denne udgift kan spares væk, hvis det bornholmske elnet kobles på energiøens kabler. Heraf den samfundsøkonomiske besparelse.

På baggrund af analysen vil Energinet nu gå i gang med at udvikle de teknologiske løsninger, som vil være innovative og på ingen måde standardvarer, der uden videre kan tages ned fra de eltekniske hylder.

”Det er ikke gjort før, at man har koblet et stort jævnstrømsanlæg på meget højt spændingsniveau til et lille lokalt vekselstrøms-elnet på relativt lavt spændingsniveau. Derfor skal vi også snarest have en dialog i gang med markedsaktører og forskere om, hvordan vi bedst løser opgaven,” siger Kim Søgaard Mikkelsen, der er Energinets projektleder for Energiø Bornholm.

Energinet arbejder nu videre med teknisk analyse og udvikling således, at der kan være tryghed for, at de løsninger der vælges, ikke bringer stabiliteten, forsyningssikkerheden eller tidsplanen for realisering af projektet i fare.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

HydroPen
Maersk forsyner sin flåde med banebrydende brandslukningsudstyr
Foto Vejdirektoratet 6
Smukke billeder: Nu er der 13 bropillefundamenter i Storstrømmen
Foto Forsvaret
Forsvaret i stor udrykning - Sendte helikopter efter vandscooter
Den-kommende-Femern-forbindelse-er-et-kolossalt-anlaegsprojekt-som-kan-faa-stort-betydning-for-landsdelen
Se den flotte video: Sommer ved Femern Bælt
Forsvarsministeren holder pressemøde i dag på fregatten Peter Willemoes
Investering - Forsvarsministeren vil skyde 40 milliarder i flåden

Relaterede artikler