maj 20, 2022 23:08

Power-to-X-anlæg på Ensted er rykket et skridt nærmere

Bestyrelsesformand Erwin Andresen (tv) og direktør Henrik Thykjær (th) på kajen ved Ensted. Foto: Aabenraa Havn
Bestyrelsesformand Erwin Andresen (tv) og direktør Henrik Thykjær (th) på kajen ved Ensted. Foto: Aabenraa Havn

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Esvagt Heidi døbt på havnen i Esbjerg
Skønne billeder - Nyt Esvagt-skib døbt af TotalEnergies
Nordhavnen i Aalborg
Havnedirektør meldte sin afgang - Nu er han hjemsendt
52CC9A1D-812D-4CD0-9466-83958BE3AC58
Kronjyder leverer verdens første metanol-elektriske løsning til Esvagt
791EABFF-6218-450C-8161-FF40D68CBBB8
Klimatopmøde på Esbjerg Havn - 10.000 vindmøller til Nordsøen
Forskningsskibet Dana i Hirtshals Havn Foto Milan Møller Pavlovic
Få studievejledning og rundtur på Danmarks største havforskningsskib

Blot ni måneder efter offentliggørelsen af planerne om at opføre et Power-to-X-anlæg på Ensted, tror Linde Gas nu så meget på idéen, at koncernen forhåndsreserverer 180.000 kvadratmeter til projektet.

Siden april 2021 har den internationale koncern Linde Gas analyseret på den fremtidige businesscase for produktion af grøn brint på Aabenraa Havn. Power-to-X-projektets omdrejningspunkt er etableringen af et elektrolyseanlæg, der skal producere den klimavenlige brint af grøn strøm fra blandt andet havvindmøllerne i Nordsøen. Brinten skal bruges til produktion af en række grønne, brintbaserede produkter på Aabenraa Havn som for eksempelvis fossilfrit brændstof til lastbiler, fly og skibe.

“Vi er nu kommet et skridt nærmere, for businesscasen er positiv, og vi tror på projektets potentiale. Derfor har vi netop indgået aftale med Aabenraa Havn om at forhåndsreservere 180.000 kvm på Ensted. Vores aftale definerer blandt andet de rammer og betingelser, der vil gælde for fremtidig leje af det store areal,” siger Ulrik Nielsen, der er Lindes Head of Clean Hydrogen i Danmark.

Linde Gas er en global nøglespiller inden for Power-to-X og har en klar målsætning om at understøtte den grønne omstilling ved dels at producere og distribuere grøn brint og dels ved at gøre både produktion og distribution stadig mere bæredygtig. Linde Gas udvikler derfor Power-to-X-projekter i hele Norden og i Danmark, hvor blikket i første omgang er rettet mod Aabenraa Havn. Det er Aabenraa Havns strategiske beliggenhed og de infrastrukturelle forhold, der gør Aabenraa så interessant for Linde, og som skaber noget nær perfekte rammer for Power-to-X-projektet.

“Man kan sige, at alle brikkerne passer og spiller sammen på Ensted i Aabenraa. Først og fremmest er der selve havnen, der er en af de to dybeste i hele Østersøområdet. På Ensted, hvor det gamle kulkraftværk lå, vil vi samtidig få direkte adgang til transmissionsnettet, og hele arealet har de rette sikkerheds- og miljøklassifikationer,” lyder det fra Ulrik Nielsen.

“Den strategiske beliggenhed med nem adgang til E45 og med rigtig gode eksportmuligheder til det tyske marked bakker også op om projektet, ligesom der er adgang til store mængder teknisk vand, der er en forudsætning for elektrolyse,” siger han.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Kina, kinesisk flag, China, Chinese,
Video: Kinesisk spionskib opdaget ved hemmelig flådebase
Politikutterne til salg
Ordensmagten sælger ud - Køb en grønlandsk politikutter
Fregatten Niels Juhl affyrer et SM-2 missil
Se den vilde video - Sådan virker Danmarks nye missiler
Frederik d. VII's kanal
Tættere på genåbning - Dispensation til at åbne gammel kanal
Arkivfoto Tim Cole Unsplash
Hold i ryggen? Her er buddene på spækhuggerens 'ferie' i Limfjorden

Relaterede artikler