maj 21, 2022 00:25

56.000 kubikmeter sand er fjernet – Havn gør klar til folkefest

Aalborg havnefront. Foto: Port of Aalborg
Aalborg havnefront. Foto: Port of Aalborg

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Esvagt Heidi døbt på havnen i Esbjerg
Skønne billeder - Nyt Esvagt-skib døbt af TotalEnergies
Nordhavnen i Aalborg
Havnedirektør meldte sin afgang - Nu er han hjemsendt
52CC9A1D-812D-4CD0-9466-83958BE3AC58
Kronjyder leverer verdens første metanol-elektriske løsning til Esvagt
791EABFF-6218-450C-8161-FF40D68CBBB8
Klimatopmøde på Esbjerg Havn - 10.000 vindmøller til Nordsøen
Forskningsskibet Dana i Hirtshals Havn Foto Milan Møller Pavlovic
Få studievejledning og rundtur på Danmarks største havforskningsskib

Til august er Aalborg vært for The Tall Ships Races, hvor flere end 30 af verdens smukkeste sejlskibe sejler ind i Limfjorden – og der skal fjernes en hel del sand, hvis sejlskibe så høje som Aalborgtårnet ikke skal gå på grund.

Forberedelserne til årets udgave af The Tall Ships Races er i fuld gang i Aalborg Havn. Her har fartøjet Magni R brugt flere uger i løbet af foråret på at cirkulerede rundt på Limfjorden for at suge sand og slam op fra fjordbunden.

Oprensningsarbejdet, som har betydet fjernelse af hele 56.000 kubikmeter sand fra fjordbunden i det centrale havnebassin, skal blandt andet sikre, at ingen af de gæstende skibe i the Tall Ships Races, der blandt andet tæller nogle af verdens største sejlskibe, ikke går på grund under besøget i den nordjyske by.

“Grundet strømforholdene i fjorden sander sejlrenden og fjordbunden løbende til, så oprensningen er en indsats, vi igangsætter hvert år forud for krydstogtsæsonen. I år er vi dog ekstra omhyggelige, fordi Aalborg ikke kun er ankomsthavn for en lang række krydstogtskibe, men også sluthavn for dette års Tall Ships Races, hvor nogle af de allerstørste sejlskibe anløber den centrale havn,” lyder det fra havnekaptajn hos Port of Aalborg, Claus Rosenbeck.

Læs også: Tre nye klasse A-skibe melder sin ankomst til The Tall Ships Races

Selvom det måske kan lyde som en vaskeægte molbohistorie, så bliver det oprensede sand deponeret andre steder i fjorden.

“Det sand, der er blevet hevet op i sejlrenden og langs kajen, bliver flyttet ud til en såkaldt klapplads midt i fjorden ud for Stigsborg Brygge. Her er der nemlig et hul i fjorden, som vi kan fylde op. Så sandet bliver faktisk genanvendt i fjorden, hvor det kommer fra,” siger Claus Rosenbeck.

De største skibe, der deltager i Tall Ships Races – Klasse A-skibene – rager med sine enorme master over 50 meter i vejret, hvilket næsten er på højde med det 55 meter høje Aalborgtårn. Tilsvarende stikker skibene op til 7 meter under vandoverfladen. Så der er med andre ord behov for en særlig indsats fra blandt andet Port of Aalborgs side, når de flotte sejlskibe besøger Aalborg.

Læs også: Aalborg planlægger dansk fyrværkeri-rekord ved Tall Ships Races

“Det er ikke hverdagskost at få besøg af så mange sejlskibe på én gang. Særligt med tanke på skibenes størrelse kræver det en kæmpe indsats at forberede og koordinere. Foruden at sikre, at havnebassinet rent faktisk er dybt nok til skibene ved både høj- og lavvande, så laver vi også den specifikke liggeplan for alle skibene. Derudover indhenter vi bl.a. også tilladelser til at lave en alternativ rute for skibe med høje master ved passage af højspændingsledningerne, der krydser fjorden ved Nordjyllandsværket øst for Aalborg,” siger Claus Rosenbeck.

Tall Ships Races skydes i gang den 7. juni i Esbjerg. Herefter går kapsejladsen over Harlingen i Holland og Antwerpen i Belgien, før skibene ankommer til Aalborg den 4. august. Her forventes op imod 750.000 gæster, når hele den centrale havnekaj i Aalborg og Nørresundby omdannes til festplads.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Kina, kinesisk flag, China, Chinese,
Video: Kinesisk spionskib opdaget ved hemmelig flådebase
Politikutterne til salg
Ordensmagten sælger ud - Køb en grønlandsk politikutter
Fregatten Niels Juhl affyrer et SM-2 missil
Se den vilde video - Sådan virker Danmarks nye missiler
Frederik d. VII's kanal
Tættere på genåbning - Dispensation til at åbne gammel kanal
Arkivfoto Tim Cole Unsplash
Hold i ryggen? Her er buddene på spækhuggerens 'ferie' i Limfjorden

Relaterede artikler