maj 21, 2022 07:09

Stor dansk-amerikansk militærøvelse kommer til Bornholm

Fregatten Niels Juel. Arkivfoto Iben Valery / Forsvaret
Fregatten Niels Juel. Arkivfoto Iben Valery / Forsvaret

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Esvagt Heidi døbt på havnen i Esbjerg
Skønne billeder - Nyt Esvagt-skib døbt af TotalEnergies
Nordhavnen i Aalborg
Havnedirektør meldte sin afgang - Nu er han hjemsendt
52CC9A1D-812D-4CD0-9466-83958BE3AC58
Kronjyder leverer verdens første metanol-elektriske løsning til Esvagt
Havnen i Nuuk
Væltet gasflaske i container udløste katastrofealarm
Forskningsskibet Dana i Hirtshals Havn Foto Milan Møller Pavlovic
Få studievejledning og rundtur på Danmarks største havforskningsskib

Danmark træner sammen med den amerikanske hær, når Defender-Europe 22-øvelsen kommer til Bornholm for en kort bemærkning senere på måneden.

En fregat, to F-16 og en kampbataljon – det er nogle af de danske kapaciteter der indgår, når US Army Europe og Forsvaret gennemfører øvelse på Bornholm den 24. maj. Øvelsen i Danmark er en del af den amerikanskledede Defender-Europe 22, som gennemføres i ni europæiske lande.

Formålet med øvelsen på Bornholm er at træne den fælles dansk-amerikanske planlægning og gennemførelse af en såkaldt HIRAIN. Navnet dækker over en særlig disciplin, hvor våbensystemet HIMARS flyves ind med et C-17 transportfly, køres ud af flyet og affyres, hvorefter flyet igen forlader Bornholm. Der er kun tale om en simuleret affyring, hvor der ikke skydes. Det er især samspillet med de støttende danske kapaciteter, der vil være i fokus før og under øvelsen.

Selve HIRAIN-øvelsen vil foregå i Rønne Lufthavn, mens danske kapaciteter fra alle tre værn samt Hjemmeværnet/Marinehjemmeværnet samtidig yder operativ støtte. Det betyder blandt andet, at bornholmerne over et par dage vil se øget militær tilstedeværelse, når en kampbataljon fra Den Kongelige Livgarde træner flytning af styrker til Bornholm for at forstærke øen militært. To af Flyvevåbnets F-16 vil eskortere det store amerikanske transportfly helt ind til landing i Rønne, og i farvandet ud for Bornholm ligger fregatten Niels Juel klar til at træne måludpegning og forsvar af luftrummet over øen i tæt samarbejde med Air Control Wing i Karup.

Se de vilde billeder: Forsvaret testaffyrer SM-2-missil fra Niels Juel

Øvelsen har været under planlægning i mere end et år, og den er ikke udtryk for, at der er en øget militær trussel mod Bornholm eller resten af Danmark – ligesom den heller ikke har sammenhæng til den nuværende sikkerhedspolitiske situation. Den nuværende situation har dog bekræftet nødvendigheden af en stærk og sammenhængende alliance, hvorfor det ifølge Forsvaret er vigtigt, at Danmark og USA træner sammen.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Kina, kinesisk flag, China, Chinese,
Video: Kinesisk spionskib opdaget ved hemmelig flådebase
Politikutterne til salg
Ordensmagten sælger ud - Køb en grønlandsk politikutter
Frederik d. VII's kanal
Tættere på genåbning - Dispensation til at åbne gammel kanal
Fregatten Niels Juhl affyrer et SM-2 missil
Se den vilde video - Sådan virker Danmarks nye missiler
Arkivfoto Tim Cole Unsplash
Hold i ryggen? Her er buddene på spækhuggerens 'ferie' i Limfjorden

Relaterede artikler