juli 6, 2022 00:58

Nationalmuseet overdrager kongelig rejsebåd til Helsingør

Foto: Nationalmuseet
Foto: Nationalmuseet

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Screenshot 2022-07-03 at 20.00
Uhyggelig video: Kvinde dræbt efter angreb af makrelhaj
Georg Stage på ungdomsøen
Dropper København - Georg Stage afslutter togt ved Tall Ships Races
Screenshot 2022-07-04 at 11.31
Skønne billeder: 31 nye maskinmestre dimitterer fra Martec
 Øyvind Gravås, Woldcam AS
74 medarbejdere sendt hjem - Strejke lukker tre norske oliefelter
Skagen havn
Skagen Havns nye bestyrelse er trukket i arbejdstøjet

Frederik d. 9.s såkaldte rejsechalup – en træbåd af typen travalje – får nu ny ejer. Nationalmuseet overdrager båden med den kongelige forhistorie til forening i Helsingør, hvor den fremover kan sejle i farvandet ud for Kronborg.

Travaljen er blevet kaldt Frederik d. 9.s rejsechalup. Den har plads til 12 årer og stammer fra Orlogsmuseets samling af større eller mindre træbåde, hvoraf den er en af de større. Travaljen er 8,5 meter lang og omkring 2,3 meter bred.

”Kongen”, som travaljen også kaldes, blev bygget på Orlogsværftet i 1884 som et sideskib til det daværende kongeskib. ”Kongen” har angiveligt fragtet både monarker og præsidenter og forsyninger fra skibet til havnen og har sejlet i hele Europa.

Orlogsmuseet fik den fra kongehuset, fra Frederik d. 9. selv, sammen med tre andre træbåde. I en årrække har travaljen været udlånt til Christianshavns Travaljelaug, men de seneste år har den stået på land.

Nu overdrages ejerskabet af båden til foreningen Lauget Kongechaluppen, der har hjemsted i Maritimt Værksted Hal 16 i Helsingør, og som har planer om at give båden en tiltrængt renovering, så den igen kan tages i brug og få havvand under kølen – denne gang i farvandet ud for Kronborg Slot.

”Vi er glade for at kunne overdrage ejerskabet af rejsechaluppen til de engagerede frivillige i Helsingør, så den igen kan komme ud på havet, hvor den hører til, og til glæde for mange, der kan få lov at sejle i den historiske båd,” siger museumsinspektør på Nationalmuseet, Jørgen Walseth.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Foto Hong Kong Government Flying Service 1
Voldsom video: Skib knækket under tyfon - 27 søfolk forsvundet
røxpressen
To gange på to uger - Dansk færge kolliderer med kajanlæg
Screenshot 2022-07-03 at 20.00
Uhyggelig video: Kvinde dræbt efter angreb af makrelhaj
Screenshot 2022-07-04 at 11.31
Skønne billeder: 31 nye maskinmestre dimitterer fra Martec
CSSC Cape Town i Fredericia Havn
Flotte fotos: Her losses 25.000 tons soya i Fredericia

Relaterede artikler