juli 6, 2022 09:13

Nordjysk havn vil sænke CO2-udslip med solceller på skurvogn

Foto: JM Trykluft
Foto: JM Trykluft

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Screenshot 2022-07-03 at 20.00
Uhyggelig video: Kvinde dræbt efter angreb af makrelhaj
Georg Stage på ungdomsøen
Dropper København - Georg Stage afslutter togt ved Tall Ships Races
 Øyvind Gravås, Woldcam AS
74 medarbejdere sendt hjem - Strejke lukker tre norske oliefelter
Skagen havn
Skagen Havns nye bestyrelse er trukket i arbejdstøjet
Screenshot 2022-07-04 at 11.31
Skønne billeder: 31 nye maskinmestre dimitterer fra Martec

En række tiltag skal bringe CO2-udslippet fra Arkils skurvogne hos Port of Aalborg nær nul.

Når en byggemodning skal udføres så bæredygtigt som muligt, skal skurvognene selvfølgelig tænkes med.

Sådan lyder ræsonnementet bag den skurby, der nu er opført på den østligste del af Port of Aalborg. Her er varmepumper, genvinding af varme samt intelligent styring af temperatur og lys med til at reducere energiforbruget betragteligt, og med solceller på taget af de tre sammenbyggede skurvogne er det intentionen, at skurbyens totale CO2-udledning skal ned i omegnen af et rundt nul.

“Det er ikke nogen hemmelighed, at elregningen kan være en relativt stor post på en byggeplads. Derfor var det nærliggende at tænke i at reducere forbruget, og heldigvis var Port of Aalborg helt med på idéen. Nu er vi spændte på at se, hvad alle de her tiltag kommer til at betyde for energiforbruget,” siger projektchef i Arkil, Lone Høyer.

Fordi byggemodningen foregår i partnering mellem Arkil og Port of Aalborg, er beslutningen om at leje et solcelleanlæg sammen med skurbyen blevet truffet i samråd med bygherren. Her fortæller Carsten Væversted Ladefoged, Engineer, Construction of New Buildings, at det økonomiske aspekt ikke var afgørende i dette tilfælde.

“Vi har to agendaer, når vi som her gør bæredygtighed til det primære krav i vores udbud. Vi ønsker selvfølgelig at reducere vores eget CO2-aftryk, men vi vil også gerne være med til at skubbe bygge- og anlægsbranchen i en grønnere retning,” siger han.

Ifølge Carsten Væversted Ladefoged er der således tale om et forsøg, som skal give et anvendeligt erfaringsgrundlag til senere projekter.

“Når byggemodningen er afsluttet, kan vi se, hvor meget CO2 vi har sparet for hver ekstra krone, vi har brugt på skurbyen,” siger han.

Beslutningen om at montere solceller på skurbyen har dog allerede nu været med til at skubbe på udviklingen. For materieludlejeren JM Trykluft blev det startskuddet til at udvikle en modulær løsning, som nemt kan flyttes fra sag til sag.

“Det har gjort det muligt at holde prisen nede i et niveau, hvor løsningen – særligt med de nuværende energipriser – også giver mening økonomisk. Derfor har vi nu som den første materieludlejer i Danmark sat solceller til skurbyen på vores officielle prisliste,” siger Søren V. Bech, der er ansvarlig for skurvognsafdelingen i JM Trykluft.

Forventningen er, at skurbyen med de valgte specifikationer vil bruge 55-70 pct. mindre energi end en tilsvarende skurby af almindelig, god dansk standard, og at den med solcellerne og en tilhørende batteripakke kommer til at producere mere energi, end den bruger.

Byggemodningen forventes at være afsluttet i slutningen af 2022.

Fakta: Lavere CO2-udledning fra skurbyen
Skurmodulernes energiforbrug er reduceret med 55-70 procent ved hjælp af:

  • Ventilation med varmegenvinding
  • Varmepumpe
  • Natsænkning af temperatur
  • LED-belysning med sensorstyring
  • Lavenergi termoruder
  • Skodder for vinduer der reducerer varmetab om vinteren samt solindstråling om sommeren

I det konkrete tilfælde er tre skurvogne bygget sammen til en skurby. På taget er monteret solcelleanlæg på 3×3 kW. Eventuelt overskydende strøm bliver lagret på et batteri, der kan dække skurbyens forbrug fra fyraften og frem til middagstid næste dag.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Foto Hong Kong Government Flying Service 1
Voldsom video: Skib knækket under tyfon - 27 søfolk forsvundet
Ærøxpressen
To gange på to uger - Dansk færge kolliderer med kajanlæg
Screenshot 2022-07-03 at 20.00
Uhyggelig video: Kvinde dræbt efter angreb af makrelhaj
Screenshot 2022-07-04 at 11.31
Skønne billeder: 31 nye maskinmestre dimitterer fra Martec
CSSC Cape Town i Fredericia Havn
Flotte fotos: Her losses 25.000 tons soya i Fredericia

Relaterede artikler