juli 6, 2022 09:18

Studier viser behov for at undersøge PFAS i dansk havskum

Sweco opfordrer til at undersøge omfanget af PFAS i havskum langs danske kyster. Foto: Mogens Rokkedahl / Sweco
Sweco opfordrer til at undersøge omfanget af PFAS i havskum langs danske kyster. Foto: Mogens Rokkedahl / Sweco

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Screenshot 2022-07-03 at 20.00
Uhyggelig video: Kvinde dræbt efter angreb af makrelhaj
Georg Stage på ungdomsøen
Dropper København - Georg Stage afslutter togt ved Tall Ships Races
 Øyvind Gravås, Woldcam AS
74 medarbejdere sendt hjem - Strejke lukker tre norske oliefelter
Skagen havn
Skagen Havns nye bestyrelse er trukket i arbejdstøjet
Screenshot 2022-07-04 at 11.31
Skønne billeder: 31 nye maskinmestre dimitterer fra Martec

Miljøstyrelsen vil i løbet af juli foretage målinger for PFAS i havvand for at undersøge forekomsten af PFAS langs de danske kyster.

I Danmark har vi de seneste år fået øjnene op for PFAS, og de forureninger produktet har skabt i vores natur og miljø. At der også findes PFAS i havskum er kendt fra undersøgelser foretaget i Holland.

”I 2018 viste beregninger udgivet i artiklen ‘Global transport of perflouroalkyl acids via sea spray’, at indholdet af PFAS bliver opkoncentreret i havskum. Resultaterne viser, at skummet dannes ved kysterne, når bølgerne brydes. På grund af den kraftige indpiskning af luft, dannes der kæder af PFAS, og på den måde kan PFAS opkoncentreres i havskummet,” forklarer teknisk chef i Swecos miljøafdeling, Majbrith Langeland.

”Det sker faktisk efter samme teknik, som man i dag anvender til at oprense PFAS i vand. Ved at indpiske luft i vandet bliver PFAS opkoncentreret i skummet, og derefter kan skummet opsamles og fjernes. PFAS-indholdet reduceres i det behandlede vand, der dermed er renere,” siger hun.

I 2020 udførte Sweco flere undersøgelser bl.a. langs den hollandske nordkyst, der viste, at indhold af PFAS i jord og grundvand langs kysten er stigende jo tættere, man kommer på havet og jo længere nordpå, man kommer i Holland. Denne stigning af koncentrationer skyldes udledninger af PFAS til grundvand, vandløb og senere afstrømning til havet.

Havet er det største reservoir for udledt PFAS. Da PFAS ikke nedbrydes eller sedimenteres i havbunden forventes det, at PFAS vil være i havet for altid. Der er dokumentation for, at indholdet af PFAS i havvandet overholder de fastlagt grænseværdier i de hollandske undersøgelser. Men på grund af PFAS’ egenskaber sker der en opkoncentrering i havskummet med op til en faktor 64.000. Det betyder, at havskum kan indeholde PFAS på et meget højt niveau.

”Det interessante er derfor at undersøge havskummet for at dokumentere PFAS-indholdet i dette langs kysterne,” lyder anbefalingen fra Majbrith Langeland.

Dannelsen af havskum kan beskrives som naturens egen måde at fjerne PFAS fra havmiljøet på.

”Havskum er oprensning af PFAS, som er i miljøet, og det burde være muligt at indsamle havskummet langs de danske kyster. Dermed ville man på sigt kunne reducere indholdet af PFAS i havet, men også begrænse den negative miljøpåvirkning, som det PFAS-holdige havskum har på den kystnære jord og det kystnære grundvand. Sweco opfordrer til, at vi lærer af kolleger og forskere i andre lande og arbejder med den eksisterende viden. Ved at foretage undersøgelser og målinger langs Danmarks kyster kan vi hurtigt komme frem til løsninger, som kan bidrage til at fjerne PFAS fra vores natur og miljø,” siger afdelingschef i Miljø i Sweco, Louise Skytte Clausen.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Foto Hong Kong Government Flying Service 1
Voldsom video: Skib knækket under tyfon - 27 søfolk forsvundet
Ærøxpressen
To gange på to uger - Dansk færge kolliderer med kajanlæg
Screenshot 2022-07-03 at 20.00
Uhyggelig video: Kvinde dræbt efter angreb af makrelhaj
Screenshot 2022-07-04 at 11.31
Skønne billeder: 31 nye maskinmestre dimitterer fra Martec
CSSC Cape Town i Fredericia Havn
Flotte fotos: Her losses 25.000 tons soya i Fredericia

Relaterede artikler