august 13, 2022 18:03

Se videoen: 3D-printede rev skal hjælpe biodiversiteten i Kattegat

Foto: Ørsted
Foto: Ørsted

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Kystdirektoratets nye opmålingsfartøj
Her er Kystdirektoratets nye opmålingsfartøj
Prinsesse Isabella
Efterspørger tilskud - Energipriser presser østjysk færgerederi
Billede- Energistyrelsen
Tre selskaber er prækvalificeret til at byde på CCUS-puljen
Containers lost in Pacific
Fragtskib synker efter kollision med Maersk-chartret containerskib
Illustration Danske Rederier 2
Se videoen: Hvad er CO2-lagring og hvordan foregår det?

Ørsted og WWF Verdensnaturfonden tester, hvordan 3D-printede rev kan gavne biodiversiteten i Kattegat, der er ramt af en historisk lav torskebestand. Det er første gang 3D-printede rev tages i brug i danske farvande, og de vil supplere de eksisterende stenrev, som Ørsted etablerede i Anholt Havmøllepark i 2012-13.

Ørsted og WWF Verdensnaturfonden har sat 12 3D-printede rev ud på havbunden mellem vindmøllerne i Anholt Havmøllepark i Kattegat, der er en del af Nordsøens økosystem.

I Kattegat har blandt andet overfiskeri, stigende iltsvind og tab af levesteder betydet, at torskebestanden har været faldende de seneste 20 år og nu er alarmerende lav. Det skaber en dominoeffekt i Kattegats økosystem, som har negativ indflydelse på biodiversiteten og det marine økosystems modstandsdygtighed over for klimadrevne forandringer.

De to partnere bag projektet håber på, at de 3D-printede rev vil have en positiv indflydelse på torskebestanden i Kattegat og herigennem styrke biodiversiteten og bidrage til et sundere og mere modstandsdygtigt økosystem i havet.

“Havet rummer et stort potentiale i forhold til at hjælpe med at nå vores klimamål. Forbedring af havenes sundhed og genopretning af havets biodiversitet er afgørende for at tackle tabet af biodiversitet og klimakrisen. I takt med at regeringer rundt om i verden præsenterer stadig mere ambitiøse planer for den vedvarende energi, vil havvind komme til at fylde mere. Hos Ørsted tror vi på, at handling på klima- og naturområdet kan og skal gå hånd i hånd, og dette spændende projekt sammen med WWF Verdensnaturfonden er et af mange rundt om i verden, hvor vi søger de bedste løsninger til at realisere vores ambition om en nettopositiv indvirkning på biodiversiteten,” siger Vice President for bæredygtighed i Ørsted, Filip Engel.

De 3D-printede rev ligner en bryllupskage og består af flere niveauer, der er forbundet med hinanden af hulrum, hvor fisk både kan svømme ind og ud af skjulesteder. Samtidig giver revmodulernes overflader og sprækker andre organismer mulighed for at fæstne sig. Revene er omkring en kubikmeter store og varierer i bredde og vægt for bedst at efterligne naturlige levesteder, og de vejer op til et halvt ton.

Ørsted har set, hvordan stenrevene, som selskabet etablerede i forbindelse med opførelsen af Anholt Havmøllepark, er blevet til attraktive oaser for andre marine arter på en ellers øde havbund. Forventningen er, at de nye 3D-printede rev kan supplere stenrevene og hurtigt vil blive fyldt med liv. WWF har allerede erfaring med 3D-printede rev fra et projekt i den hollandske del af Nordsøen.

Fakta om 3D-printede rev

  • Revene er lavet af 70 procent sand og 30 procent puzzolancement, der består af vulkansk aske og portlandcement. Det er naturlige materialer og vil ikke være skadelige for det omgivende miljø – selv ikke, hvis dele af revene skulle erodere over tid.
  • De 3D-printede rev er naturlige og ufarlige for miljøet, indeholder ingen syntetiske eller giftige stoffer af industriel oprindelse og har en moderat basiske pH-værdi på omkring 8,5-9.
  • Hvert rev vejer mellem 200 og 550 kg.
  • Revene er 1 kubukmeter store og 1 meter høje.
  • De 3D-printede rev er designet og udviklet på baggrund af et samarbejde mellem WWF Holland og Reef Design Lab. Revstrukturerne er produceret af det italienske firma D-Shape.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Containers lost in Pacific
Fragtskib synker efter kollision med Maersk-chartret containerskib
Ocean Atlantic
Tilbageholdt - Hul i skroget på krydstogtskib aflyser rejse til Grønland
Arkivfoto Maersk 2
Politi finder 700 kilo kokain på Maersk-containerskib
Norwegian Viva i tørdokken på skibsværftet Fincantieri
Se billederne: Norwegian Cruise Line fejrer endnu en Prima Class-søsætning
Express 2
Vild færgeoverfart - Lille dreng født ombord på Molslinjen

Relaterede artikler