september 28, 2022 05:27

Faaborg Værft sikrer sig ordre på sin femte svenske elfærge

Sjövagen – elfærge leveret fra Faaborg Værft i 2014. Nybygningen, som værftet netop er gået i gang med, er efter samme design og kan medtage 150 passagerer og er baseret på 100 procent elektrisk drift. Foto: Faaborg Værft A/S
Sjövagen – elfærge leveret fra Faaborg Værft i 2014. Nybygningen, som værftet netop er gået i gang med, er efter samme design og kan medtage 150 passagerer og er baseret på 100 procent elektrisk drift. Foto: Faaborg Værft A/S

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Gaslækagen ved Nord Stream 2 set fra Forsvarets F-16 afvisningsberedskab på Bornholm
Se dem her: Forsvaret frigiver videoer af gaslækagerne
Foto- Absalon : Forsvaret 1
Reaktioner på gaslækager: Nu sender Forsvaret fregat til området
thumbnail_image_699.JPEG
Hæver beredskabet for el- og gas - Nu er der tre lækager
Tyra II ombord på GPO Emerald
Smukke billeder: Ny procesplatform på vej mod Tyra-feltet
Sikkerhedszone angivet med gul afmærkning
Læk på Nord Stream 2 rørledning i Østersøen

Med en ny ordre på endnu en elfærge til Sverige er Faaborg Værft A/S netop gået i gang med sin femte af slagsen. Erfaringerne med den første danskbyggede, 100 procent eldrevne færge, som værftet leverede i 2014, har været rigtig gode, hvilket har været medvirkende til at bane vejen for den seneste ordre.

Medarbejderne på Faaborg Værft A/S er gået i gang med endnu en grøn elfærge, som skal sejle i den svenske skærgård. Det er værftets femte elfærge, som er leveret fra værftet i det sydfynske, som kommer til at sejle i svensk farvand. Hvor de fire tidligere elfartøjer til Sverige er leveret til samme rederi i Stockholm, så er den femte kontraheret af Ö-Varvet til levering til rederiet Gunnars Båtturer och Charter, Öckerö i Göteborg området.

Den nye elfærge bliver bygget efter samme design som de tidligere færger, som værftet har leveret til Sverige. Fremdriften af skibet, som kan medtage 150 passagerer, er 100 procent eldrevet fra skibets batteribank, som består af lithium batterier.

Erfaringerne fra de første elfærger, som Faaborg Værft A/S har bygget, hvor den første blev leveret tilbage i 2014, er, at selv om elfærgerne er dyrere i indkøb, så er merudgiften tjent hjem efter cirka fire år, fortæller værftsdirektør Jan Mortensen. Samtidig med en væsentlig økonomisk besparelse, så bidrager elfærgerne til en renere luft i byerne, hvor de sejler fra og til samtidig med at CO2 udledningen er lig med nul.

”Det der er det mest interessante ved det hele, nu da der er gået nogle år fra vi leverede den første elfærge for otte år siden, er, at skibet sejler perfekt endnu. Batteripakken er stadig fuldt intakt og man har faktisk ikke haft nogle nedbrud, der er værd at tale om,” fortæller værftsdirektør Jan Mortensen.

Faaborg Værft har gennem de senere år leveret fartøjer, som udelukkende har el som fremdrift samt en række skibe til de tyske kanalmyndigheder, hvor fremdriften består af hybridanlæg. Den nye teknologi har ifølge Jan Mortensen nu bevist, at den er både holdbar, en økonomisk gevinst for rederierne og en stor gevinst for miljøet.

”Eldrevne fartøjer er den vej, som vi ser udviklingen gå i retning af. Vi har kun fået positive tilbagemeldinger på de el- og hybridfartøjer, vi har leveret de seneste 8 år,” lyder det fra værftsdirektøren.

Hoveddata

  • Længde o.a. 27,30 meter
  • Bredde 7,00 meter
  • Dybgang 1,40 meter
  • Passagerkapacitet 150 passagerer.
  • Servicehastighed 9,3 knob
  • Topfart 11 knob
  • Fremdrivningsmotorer 2 x 160 kW
  • Bugpropeller 53 kW

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Krydstogtskibet Viking Sea
Se videoen: Krydstogtskib sprænger fortøjninger i kraftigt uvejr
Express 5
Flotte fotos: Austal søsætter stor hurtigfærge til Danmark
Gaslækagen ved Nord Stream 2 set fra Forsvarets F-16 afvisningsberedskab på Bornholm
Se dem her: Forsvaret frigiver videoer af gaslækagerne
Foto- Absalon : Forsvaret 1
Reaktioner på gaslækager: Nu sender Forsvaret fregat til området
Stena Nautica
Spændende video: Sådan findes synderen ved et olieudslip

Relaterede artikler