juni 2, 2023 09:40

CO2-lagring i Nordsøen rykker tættere på

Illustration: Danske Rederier
Illustration: Danske Rederier

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

koege-havn-2016-832x416
Stor affaldsbrand på Køge Havn - Politiet advarer sejlende
Screenshot 2023-05-31 at 18.45
MaritimeDirect - Nyt magasin er på gaden
default
Byråd godkender stor havneudvidelse i Fredericia
FSO Safer
Danmark sender millioner til at tømme olietanker ved Yemens kyst
Foto Aabenraa Havn
Efter forundersøgelse: Virksomhed dropper PtX-projekt i Aabenraa

Danmark tager nu et vigtigt skridt mod at blive europæisk hub for CO2-lagring. Fra i dag den 15. august åbnes der for ansøgninger om tilladelser til lagring af CO2 i Nordsøen. Danske Rederier er begejstret.

Hvis regeringens mål om, at fangst og lagring af CO2 skal være helt oppe at køre i 2025 skal opfyldes, så haster det med at komme i gang. Derfor har Danske Rederier presset på for, at licenserne til at lagre CO2 i de tidligere olie- og gasfelter i Nordsøen skulle på plads hurtigt muligt. Derfor hilses dagens melding fra Energistyrelsen om, at der nu åbnes for ansøgninger, velkommen.

”Jeg er glad for, at vi nu tager et vigtigt skridt imod opfyldelsen af ambitionen om at være europæisk hub for lagring af CO2 i Danmark. Det vil ikke alene være til gavn for klimaet, men vil også være med til at sikre mange jobs både i Nordsøen og hos rederierne,” siger viceadministrerende direktør i Danske Rederier, Jacob K. Clasen.

Hos Danske Rederiers medlemmer, energiselskaberne TotalEnergies og INEOS Energy Danmark, råder man over en række oliefelter, som man håber fremover at kunne fylde med CO2. Begge virksomheder er derfor klar i startboksen, når udbuddet af tilladelser til CO2-lagring i Nordsøen for første gang åbner for ansøgninger.

”Der er et meget stort potentiale for lagring af CO2 i de udtjente olie- og gasfelter i den danske del af Nordsøen, og vi forventer, at vi kan lagre op til 1,5 mio. tons CO2 allerede fra 2025 og op til 8 mio. tons årligt i 2030 alene i Siri-området. Derfor er det naturligvis rigtig godt, at der nu sættes gang i udbuddet af CO2-lagringstilladelser. Vi har fortsat meget travlt, hvis vi skal indfri de danske klimaambitioner, men med etablering af CCS i Danmark tager vi et meget stort skridt i den rigtige retning. Det er godt for Danmark og for klimaet,” siger Landechef for INEOS Energy Danmark, Mads Weng Gade.

”Med annonceringen af Danmarks første udbud for CO2-lagring lukker vi op for et nyt kapitel i dansk erhvervsliv. Det er en helt ny industri, der skal etableres, og i TotalEnergies glæder vi os til at tage en ledende rolle med afsæt i vores erfaringer og engagement i flere internationale CO2-lagringsprojekter. Vores danske lagringsprojekt Bifrost stiler mod at lagre millioner af tons CO2 i Harald-feltet og dermed bidrage markant til realiseringen af Danmarks 2030 klimaplan. Samtidig kan vi positionere Danmark som en leder indenfor en af de centrale klimaløsninger, der skal i spil for at nå Paris-aftalens mål om at begrænse de globale temperaturstigninger,” lyder det fra direktør for TotalEnergies i Danmark, Martin Rune Pedersen.

Læs også: Fakta om udbud fra Energistyrelsen

De første fangstanlæg kan ifølge Energistyrelsen være klar i 2025 og dermed bidrage til at nedbringe udledningerne af CO2. Fangst og lagring af CO2 spiller en vigtig rolle i forhold til at nå regeringens mål om 70 procents-mål.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Express 5
Kaotisk pinse for nybygget hurtigfærge - Ramte pram i Ystad
Color_Line_Terminal_Hirtshals_CLL_27107_1920
Color Line-færge sejler ind i molen i Hirtshals - Nu er den sendt på værft
Foto- Vejdirektoratet:Ulrik Blindum 2
Se de flotte billeder fra Storstrømmen - Femte brodrager er hejst op
NORD ENERGY
Udvider flåden - DS Norden tager imod ny bulk carrier
FSO Safer
Danmark sender millioner til at tømme olietanker ved Yemens kyst

Relaterede artikler