september 29, 2022 06:34

Kullet tilbage i Ensted – Skal sikre elforsyningen i Europa

Kul på Ensted Havn. Foto: Aabenraa Havn
Kul på Ensted Havn. Foto: Aabenraa Havn

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Forsvaret Twitter
Afviser uheld med skibsanker - Lækager forårsaget af sprængninger
Tyra II ombord på GPO Emerald
Smukke billeder: Ny procesplatform på vej mod Tyra-feltet
Gaslækagen ved Nord Stream 2 set fra Forsvarets F-16 afvisningsberedskab på Bornholm
Se dem her: Forsvaret frigiver videoer af gaslækagerne
Foto- Absalon : Forsvaret 1
Reaktioner på gaslækager: Nu sender Forsvaret fregat til området
Foto Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 Facebook 5
Flotte billeder: Minerydning Danmark på NATO-øvelse i Portugal

Frem til udgangen af 2023 kommer der igen kul på Ensted. I tæt dialog med Energistyrelsen har Aabenraa Havn og SDK Shipping indgået samarbejde om omlastning af kulleverancer fra blandt andet Sydafrika og Colombia i Aabenraa.

De massive sanktioner af gas og kul fra det krigsførende Rusland skaber enorm usikkerhed på det europæiske energimarked. I takt med at vinteren rykker tættere på, stiger bekymringen for, hvordan Europas lande skal klare sig igennem den forestående europæiske energikrise i årets koldeste måneder. Den alvorlige situation kalder på handling, samarbejde og konkrete løsninger.

Derfor vender kullet nu tilbage til Aabenraa Havn i en tidsbegrænset periode. For havnens strategiske beliggenhed og store dybde gør den til en vigtig brik i at sikre den europæiske energiforsyning. Genstarten af kulleverancer til Aabenraa skal således bidrage til, at flest muligt kan komme gennem vinteren, mens energikrisen står på i Europa.

“I Aabenraa kan vi være med til at gøre en konkret forskel i en meget alvorlig situation. Derfor er vi på Aabenraa Havn stolte af, at vi kan bidrage til at sikre den europæiske energiforsyning. Så selvom vi fortsat har fuld skrue på den grønne omstilling, har det ikke været en svær beslutning at byde kullet velkommen tilbage til Ensted i den periode, hvor vi gør os fri af russisk eksporteret brændsel,” siger Erwin Andresen, der er bestyrelsesformand for Aabenraa Havn.

Det er Aabenraa Havn og SDK Shipping, der med opbakning fra Energistyrelsen sammen skal sikre forsyningslinjen af kul. Leverancerne af kul fra blandt andet Sydafrika og Columbia vil begynde at ankomme til Ensted allerede i uge 39. Efter ankomsten omlastes kullet og fragtes videre med mindre skibe og pramme til eksempelvis Polen og Tyskland, hvor lokale el- og varmeværker midlertidigt omstilles til kulfyring for at kompensere for Putins gas.

Aftalen mellem Aabenraa Havn og SDK løber foreløbigt frem til udgangen af 2023, og det forventes, at op mod en million tons kul årligt vil blive omlastet og udskibet fra Aabenraa.

“Ensted er en af de to dybeste havne i hele Østersøområdet, og det er afgørende for, at kullet kan sejles ind med nogle af verdens største fragtskibe, som vi nu kommer til at se i Aabenraa. Samtidig har vi rigtig gode erfaringer fra tidligere samarbejder med SDK om omlastning af store mængder bulkvarer. Så vi forventer ingen problemer og kan derfor straks gå i gang med den vigtige opgave det er at sikre en forsyningskæde af energi til både danske og europæiske husstande,” siger direktør på Aabenraa Havn, Henrik Thykjær.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Gaslækagen ved Nord Stream 2 set fra Forsvarets F-16 afvisningsberedskab på Bornholm
Se dem her: Forsvaret frigiver videoer af gaslækagerne
Krydstogtskibet Viking Sea
Se videoen: Krydstogtskib sprænger fortøjninger i kraftigt uvejr
Express 5
Flotte fotos: Austal søsætter stor hurtigfærge til Danmark
Tyra II ombord på GPO Emerald
Smukke billeder: Ny procesplatform på vej mod Tyra-feltet
Foto- Absalon : Forsvaret 1
Reaktioner på gaslækager: Nu sender Forsvaret fregat til området

Relaterede artikler