november 29, 2023 16:18

Nordjysk havn er hjem for Europas første lastbil på e-metanol

Transportminister Trine Bramsen på besøg i forbindelse med kick-off-mødet på Aalborg Havn. Foto: Port of Aalborg
Transportminister Trine Bramsen på besøg i forbindelse med kick-off-mødet på Aalborg Havn. Foto: Port of Aalborg

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Arkivfoto Unsplash
Arbejdsretten frikender Danske Rederier for overenskomst­brud
Foto Royal Arctic Line
Ny sejlplan giver Royal Arctic Line muligheder udenom Danmark
F1016CE6-0B8C-4D1D-A30F-3DCA1D6DC162
Fragtskib sunket i Middelhavet: 13 besætningsmedlemmer savnet
Inspektionskibet Hvidbjørnen ved Norge under øvelsen Flotex Silver
Dansk inspektionsskib deltager i norsk flådeøvelse
Lærke Kløvedal
Sømærke - samtale med forfatter Lærke Kløvedal

Port of Aalborg har i mange år arbejdet med bæredygtige initiativer, og nu præsenterer havnen samarbejdet med Circle K og bilproducenten Geely om lanceringen af Europas første lastbil, som udelukkende kører på CO2-neutralt brændstof.

Transportsektoren står for en væsentlig del af verdens CO2-udledning og har derfor en afgørende rolle, når der tales om bæredygtige initiativer og grøn omstilling. En central spiller i transportsektorens grønne omstilling forventes at blive Power-to-X-teknologien, som gør det muligt at omdanne strøm fra eksempelvis vindmøller og solceller til flydende og CO2-neutralt brændstof.

Det grønne brændstof får allerede stor opmærksomhed fra politikere, energiselskaber og rederier, da det kan anvendes bredt i transportsektoren til blandt andet skibe, fly, person- og lastbiler, og et godt eksempel på teknologiens potentiale finder man lige nu på Østhavnen i Aalborg. Her præsenteredes i foråret Europas første lastbil, som udelukkende kører på det grønne Power-to-X-brændstof, e-metanol.

“Jeg er ærligt imponeret over lastbilen og den kraft, som den indeholder. Den er lavet sådan, at den kan trække selv de tungeste entreprenørvogne. Vi anser e-metanol som en af fremtidens vigtige energikilder i transportsektoren, da det nemt kan håndteres og lagres med meget få modifikationer fra det, som vi kender i dag,” lyder det fra bestyrelsesformand i Port of Aalborg, Lasse Frimand Jensen.

Den grønne lastbil er udviklet af den kinesiske bilproducenten Geely og hentet til Europa i et samarbejde med Circle K. Rent teknisk er den udstyret med en forbrændingsmotor lig fx en benzinmotor – dog med nogle få justeringer, så motoren udelukkende kører på e-metanol.

“Vi er utroligt bevidste om vores ansvar, når vi taler om udvikling af bæredygtige brændstoffer. Som et af Danmarks største energi- og brændstofselskaber har vi et ansvar for at drive og være med til at finde og udvikle nye løsninger til fossilfri transport. Især i den tunge transport, hvor reduktionspotentialet er særligt stort. Derfor arbejder vi på en række tiltag, som skal bidrage til bæredygtige løsninger i transportsektoren. Blandt andet samarbejder vi med energiudvikleren European Energy, som skal producere og levere Power-to-X-brændstof til os,” forklarer brændstofdirektør i Circle K, Peter Rasmussen, og uddyber:

“Forventningen er, at vi allerede fra næste år vil bruge e-metanol som iblanding i vores benzin og til fremstilling af biodiesel.”

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

PR24 slipway - forward
Se videoen: Her søsættes Scandlines' nye emissionsfri færge
F1016CE6-0B8C-4D1D-A30F-3DCA1D6DC162
Fragtskib sunket i Middelhavet: 13 besætningsmedlemmer savnet
Arkivfoto Unsplash
Arbejdsretten frikender Danske Rederier for overenskomst­brud
Læsøfærgen kan ikke komme frem for is
Hård blæst og lav vandstand aflyser færger landet over
Foto Royal Arctic Line
Ny sejlplan giver Royal Arctic Line muligheder udenom Danmark

Relaterede artikler