september 28, 2022 05:02

Nordjysk havn er hjem for Europas første lastbil på e-metanol

Transportminister Trine Bramsen på besøg i forbindelse med kick-off-mødet på Aalborg Havn. Foto: Port of Aalborg
Transportminister Trine Bramsen på besøg i forbindelse med kick-off-mødet på Aalborg Havn. Foto: Port of Aalborg

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Gaslækagen ved Nord Stream 2 set fra Forsvarets F-16 afvisningsberedskab på Bornholm
Se dem her: Forsvaret frigiver videoer af gaslækagerne
Foto- Absalon : Forsvaret 1
Reaktioner på gaslækager: Nu sender Forsvaret fregat til området
thumbnail_image_699.JPEG
Hæver beredskabet for el- og gas - Nu er der tre lækager
Tyra II ombord på GPO Emerald
Smukke billeder: Ny procesplatform på vej mod Tyra-feltet
Sikkerhedszone angivet med gul afmærkning
Læk på Nord Stream 2 rørledning i Østersøen

Port of Aalborg har i mange år arbejdet med bæredygtige initiativer, og nu præsenterer havnen samarbejdet med Circle K og bilproducenten Geely om lanceringen af Europas første lastbil, som udelukkende kører på CO2-neutralt brændstof.

Transportsektoren står for en væsentlig del af verdens CO2-udledning og har derfor en afgørende rolle, når der tales om bæredygtige initiativer og grøn omstilling. En central spiller i transportsektorens grønne omstilling forventes at blive Power-to-X-teknologien, som gør det muligt at omdanne strøm fra eksempelvis vindmøller og solceller til flydende og CO2-neutralt brændstof.

Det grønne brændstof får allerede stor opmærksomhed fra politikere, energiselskaber og rederier, da det kan anvendes bredt i transportsektoren til blandt andet skibe, fly, person- og lastbiler, og et godt eksempel på teknologiens potentiale finder man lige nu på Østhavnen i Aalborg. Her præsenteredes i foråret Europas første lastbil, som udelukkende kører på det grønne Power-to-X-brændstof, e-metanol.

“Jeg er ærligt imponeret over lastbilen og den kraft, som den indeholder. Den er lavet sådan, at den kan trække selv de tungeste entreprenørvogne. Vi anser e-metanol som en af fremtidens vigtige energikilder i transportsektoren, da det nemt kan håndteres og lagres med meget få modifikationer fra det, som vi kender i dag,” lyder det fra bestyrelsesformand i Port of Aalborg, Lasse Frimand Jensen.

Den grønne lastbil er udviklet af den kinesiske bilproducenten Geely og hentet til Europa i et samarbejde med Circle K. Rent teknisk er den udstyret med en forbrændingsmotor lig fx en benzinmotor – dog med nogle få justeringer, så motoren udelukkende kører på e-metanol.

“Vi er utroligt bevidste om vores ansvar, når vi taler om udvikling af bæredygtige brændstoffer. Som et af Danmarks største energi- og brændstofselskaber har vi et ansvar for at drive og være med til at finde og udvikle nye løsninger til fossilfri transport. Især i den tunge transport, hvor reduktionspotentialet er særligt stort. Derfor arbejder vi på en række tiltag, som skal bidrage til bæredygtige løsninger i transportsektoren. Blandt andet samarbejder vi med energiudvikleren European Energy, som skal producere og levere Power-to-X-brændstof til os,” forklarer brændstofdirektør i Circle K, Peter Rasmussen, og uddyber:

“Forventningen er, at vi allerede fra næste år vil bruge e-metanol som iblanding i vores benzin og til fremstilling af biodiesel.”

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Krydstogtskibet Viking Sea
Se videoen: Krydstogtskib sprænger fortøjninger i kraftigt uvejr
Express 5
Flotte fotos: Austal søsætter stor hurtigfærge til Danmark
Gaslækagen ved Nord Stream 2 set fra Forsvarets F-16 afvisningsberedskab på Bornholm
Se dem her: Forsvaret frigiver videoer af gaslækagerne
Stena Nautica
Spændende video: Sådan findes synderen ved et olieudslip
Foto- Absalon : Forsvaret 1
Reaktioner på gaslækager: Nu sender Forsvaret fregat til området

Relaterede artikler