juni 2, 2023 09:50

Fælles opråb om grøn skibsfart bør vinde genklang i Danmark

Jenny Braat. Foto: Danske Maritime
Jenny Braat. Foto: Danske Maritime

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Screenshot 2023-05-31 at 18.45
MaritimeDirect - Nyt magasin er på gaden
koege-havn-2016-832x416
Stor affaldsbrand på Køge Havn - Politiet advarer sejlende
default
Byråd godkender stor havneudvidelse i Fredericia
FSO Safer
Danmark sender millioner til at tømme olietanker ved Yemens kyst
Foto Aabenraa Havn
Efter forundersøgelse: Virksomhed dropper PtX-projekt i Aabenraa

Den samlede maritime branche i Europa opfordrer i et fælles brev EU til at være langt mere ambitiøse i forhold til brugen af grønne brændstoffer i skibsfarten. Danske Maritime er via medlemskabet af SEA Europe medunderskriver på brevet, hvor i alt 47 aktører fra branchen – både organisationer og virksomheder – sammen opfordrer til mere handling.

Den maritime industri er allerede nu leveringsdygtig i mange af de teknologier, der skal bane vejen for den grønne omstilling, men uden mere håndfaste krav om øget brug af grønne brændstoffer er tidshorisonten lang, og investeringerne usikre.

Derfor har parterne, som også omfatter producenter af grøn energi, forfattet et åbent brev til EU, som er præsenteret netop nu, fordi der om kort tid skal være forhandlinger om brændstofreglerne FuelEU Maritime Regulation.

Det fælles ønske er konkrete krav for såvel udledninger som mål for, hvor meget grønt brændstof, der skal benyttes. Her er ønsket minimum to procent. Samtidig ønsker parterne, at reglerne skal gælde for alle maritime selskaber, så man ikke som planlagt undtager mindre selskaber og datterselskaber.

Videre ønsker branchen flere øremærkede midler til maritim forskning, udvikling og innovation, hvor bøder for overtrædelse af reglerne foreslås allokeres til dette formål.

Opstillet i punktform lyder kravene:

  • Indførelse af strengere krav for emissionsintensiteten for drivhusgasser og stimulering af brugen af e-brændstoffer ved anvendelse af en multiplikator, som honorerer brug af grønne brændstoffer.
  • Indførelse af 2 pct. delkvote som et bindende tiltag for fornybare brændstoffer med en ikke-biologisk oprindelse.
  • Anvendelse af dette delkvotesystem på alle rederier.
  • Belønning af investeringer i klimaneutrale fartøjer.
  • Økonomisk støtte til forskning, udvikling og innovation af teknologier og brændstoffer.

Danske Maritimes administrerede direktør Jenny Braat håber, at både danske EU-parlamentarikere og det danske folketing vil bide mærke i de ambitioner, som en samlet maritim branche nu sætter streg under:

“Det helt afgørende at forstå er, at vi i industrien og branchen som helhed er klar til at sætte op i et langt højere gear, men at vi for det første ikke kan gøre det uden den tilstrækkelige politiske opbakning og for det andet har brug for, at disse krav skal gælde globalt. Den maritime sektor er præget af hård konkurrence og meget forskellige syn rundt i verden på, hvor hurtigt den grønne omstilling bør gå. Men vi har rent faktisk muligheden for at gå forrest fra dansk og europæisk side, hvis man politisk satser tilstrækkeligt på området og understøtter alt det, vi kan. Derfor spiller også danske politikere en vigtig rolle ved forhandlingsbordene og rundt i verden i det hele taget. Det skal stå lysende klart, hvad vi fra dansk side kan levere, og hvad vi sammen med vores europæiske kollegaer ønsker at gøre for den globale skibsfart og dermed klodens tilstand,” siger Jenny Braat.

Læs hele det åbne brev lige her

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Express 5
Kaotisk pinse for nybygget hurtigfærge - Ramte pram i Ystad
Color_Line_Terminal_Hirtshals_CLL_27107_1920
Color Line-færge sejler ind i molen i Hirtshals - Nu er den sendt på værft
Foto- Vejdirektoratet:Ulrik Blindum 2
Se de flotte billeder fra Storstrømmen - Femte brodrager er hejst op
NORD ENERGY
Udvider flåden - DS Norden tager imod ny bulk carrier
FSO Safer
Danmark sender millioner til at tømme olietanker ved Yemens kyst

Relaterede artikler