marts 28, 2023 10:44

Nu skal der lagres flere millioner tons CO2 i Nordsøen

Arkivfoto: Peter Gonzalez / Unsplash
Arkivfoto: Peter Gonzalez / Unsplash

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto By & Havn
Gammelt skibskompas fundet på bunden af Københavns Havn
Ny Dana-koncept (002)
Kom med ind i visionen for Danmarks nye forskningsskib
cadc36f2-961a-45e2-90fc-01e11cae5abc
Forening beder landsretten om at stoppe projekt Lynetteholm
katherine-carlyon-VdJ1FVUsoak-unsplash
Voldsomme billeder: 35 tilskadekomne efter skib vælter i skotsk havn
Stena Line ser frem til endelig at byde flere rejsende velkomne ombord på de to ruter mellem Frederikshavn-Göteborg og Grenaa-Halmstad
Svensk kronekurs får flere danskere til at sejle over Kattegat

I dag lyder startskuddet til verdens første offshore projekt til CO2-fangst og -lagring. Det sker i Nordsøen, og projektet ved navn Project Greensand lanceres i Esbjerg med deltagelse af EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, H.K.H. Kronprins Frederik og klima-, energi- og forsyningsministeren.

For 50 år siden åbnede Danmark olie- og gashanerne i Nordsøen. Nu bliver trafikken i Nordsøens rørledninger vendt i en grønnere retning, når samme område fremover skal rumme flere millioner tons CO2, som er blevet opfanget fra industrien ved hjælp af CO2-fangstteknologien, CCS (Carbon, Capture and Storage). Det er et konsortium bestående af Wintershall Dea og INEOS, der står bag begivenheden First Carbon Storage, som er verdens første offshore projekt til CO2-fangst og -lagring henover landegrænser.

“Det er en historisk dag, der vil blive husket som den dag, hvor vi tog et stort og vigtig skridt i klimakampen. CCS er en banebrydende teknologi, der er helt afgørende for at Danmark, Europa og verden kan nå i mål med den grønne omstilling,” siger vicedirektør og klimapolitisk chef i DI, Anne Højer Simonsen.

CO2-lagringen i Nordsøen kommer til at foregå 1800 meter under havoverfladen. Det sker, ved at man indfanger CO2 fra udledernes skorstene for derefter at transportere det via rør eller på skibe til et lager.

Ifølge Energistyrelsen har Danmark et samlet lagringspotentiale på op mod 22 milliarder tons CO2. Det er mellem 400-700 gange mere end Danmarks samlede CO2-udledninger på det nuværende niveau.

“Vi skal have alle løsninger og teknologier i spil for at reducere CO2, hvis vi skal nå vores ambitiøse klimamål i 2025 og 2030. Nu lyder startskuddet til den første lagring af CO2 i den danske del af Nordsøen. Det vækker opmærksomhed i hele verden, og vi skal bruge den opmærksomhed til at vise Danmark frem som grøn frontløber, så Nordsøen ikke bare kan blive Danmarks samlingssted for CCS, men Europas,” lyder det fra Anne Højer Simonsen.

Se videoen: Hvad er CO2-lagring og hvordan foregår det?

“Vi har behov for at tage hele Danmarks lagringskapacitet i brug for at udnytte CCS-teknologiens fulde potentiale. Ud over at vi selv kan lagre vores egne CO2-udledninger, vil der også være rig mulighed for at skabe en rigtig god forretning ved at importere CO2 fra udlandet. Danmark kan altså komme til at spille en vigtig rolle i den globale klimakamp,” siger Anne Højer Simonsen.

Hvis Danmark skal høste det fulde CCUS-potentiale (Carbon Capture Utilisation and Storage), mener DI, at det er afgørende, at der kommer skub i flere af de CCUS-projekter, som er på tegnebrættet. Det gælder eksempelvis Bifrost projektet, som også skal transportere og lagre CO2 i Nordsøen. Der er i politiske aftaler i alt afsat omkring 36,5 milliarder kroner til fuldskala CCUS-projekter fra nu til 2040, og dem skal vi hurtigst muligt udmønte for at nå vores klimamål både på kort og lang sigt.

Derudover skal de endelige lagringstilladelser på plads, og der skal skabes den nødvendige infrastruktur med skibe og rør for at transportere CO2 fra udlederne til lagerfaciliteterne under jorden i Nordsøen eller på land.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

katherine-carlyon-VdJ1FVUsoak-unsplash
Voldsomme billeder: 35 tilskadekomne efter skib vælter i skotsk havn
Express 5 er meget tæt på at være færdig - alligevel kan tidsplanen ikke overholdes, så færgen kan sættes ind i påsketrafikken på Bornholm
Afrejst: Nu kommer verdens største hurtigfærge til Danmark
Foto By & Havn
Gammelt skibskompas fundet på bunden af Københavns Havn
Illustration Maersk
Maersk afslører: Sådan skal nye zero-emissions containerskibe se ud
Foto By & Havn
To bevaringsværdige skibsvrag fundet nær Lynetteholm

Relaterede artikler