juni 8, 2023 12:09

Danske Rederier: Ros for fremdrift i havvindsudbygning

Esvagt Faraday. Foto: Esvagt
Esvagt Faraday. Foto: Esvagt

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Søfartsstyrelsen LinkedIn 1
Skønne billeder: Nordjysk reder indflager nyt skib under Dannebrog
Zafiro Producer
Kæmpeskib sendt til skrot i Nordjylland
Foto ADP AS
Nyt selskab skal udvikle Danmarks næststørste containerterminal
Peter Willemoes
Danmark øver søkrig i Østersøen med allierede
Foto Tuco Marine 3
Tuco lancerer autonomt fartøj til overvågning af havområder

En udbygning af dansk havvind nærmer sig en ny fase. Regeringen forhandler med Folketingets partier om den konkrete udbygning og lægger samtidig op til flere havvindmøller i de enkelte områder.

Et stort antal nye havvindmøller er kommet et skridt nærmere opsætning i danske farvande.

Regeringen forhandler lige nu med de andre partier i Folketinget om, hvordan udbuddene af ni gigawatt havvind konkret skal stykkes sammen, og samtidig er man åben for at opsætte havvindmøller tættere end tidligere og derved skabe flere gigawatt havvind end først planlagt.

Hos Danske Rederier tager man godt imod udmeldingen fra regeringen.

”Det er et godt signal fra regeringen, som viser en dedikation og en vilje til at satse helhjertet på havvindmøller. Fra skibsfartens side står vi konkret og skal bruge store mængder grønne brændstoffer meget snart, og her er strømmen fra havvindmøllerne helt afgørende. Samtidig spiller offshore-opgaver en stor rolle for mange af vores medlemmer, og der er mange danske arbejdspladser i opsætning og servicering af havvindmølleparker,” siger administrerende direktør i Danske Rederier, Anne H. Steffensen.

Danske Rederier har tidligere fået beregnet beskæftigelseseffekten ved opsætningen af én gigawatt havvind i Danmark. Konklusionen var blandt andet, at i havvindmøllernes samlede cirka 25 år lange levetid vil de generere14.600 årsværk i danske virksomheder, hvor de 4.900 årsværk vil være direkte relateret til havvindmølleparken, mens indirekte årsværk forbundet med havvindmølleparken vil give cirka 9.600 årsværk.

Læs også: Nu kickstartes dansk produktion af grøn brint

Ud over at en konkret aftale om flere havvindmølleparker nærmer sig, har Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet åbnet for et udbud på 1,25 mia. kroner, som skal fordele støtte til at kickstarte dansk produktion af grøn brint baseret på havvind.

Den pulje kan blandt andet komme til at tilfalde PtX-projekter, og det vækker glæde hos Danske Rederier.

”Vi står lidt i et vadested, hvor vi venter på, at de helt store landvindinger sker. Vi ved, hvilken teknologi der skal bruges til at lave de grønne brændstoffer, men vi mangler de helt store projekter og sikkerheden for, at grønne brændstoffer er tilgængelige inden for en årrække. Derfor er det meget positivt, at der nu afsættes midler til at sætte gang i produktionen af grøn brint. I den forbindelse ser vi også meget frem til regeringens udspil til grønne brændstoffer til skibsfarten,” siger Anne H. Steffensen.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Foto Molslinjen
Efter Express 5's sammenstød med pram - Nu ligger årsagen klar
Zafiro Producer
Kæmpeskib sendt til skrot i Nordjylland
Foto Søfartsstyrelsen LinkedIn 1
Skønne billeder: Nordjysk reder indflager nyt skib under Dannebrog
Elever i riggen på Skoleskibet Georg Stage
Klar til havnefest - Skoleskibet Georg Stage kommer til Aarhus
Viking Jupiter
Stort krydstogtskib på besøg i Aalborg Havn

Relaterede artikler