juni 8, 2023 18:25

Dansk fregat skal affyre missil under NATO-øvelse i Nordnorge

Fregatten Esbern Snare lægger fra kaj i Nordnorske Tromsø.  Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret
Fregatten Esbern Snare lægger fra kaj i Nordnorske Tromsø. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Søfartsstyrelsen LinkedIn 1
Skønne billeder: Nordjysk reder indflager nyt skib under Dannebrog
Nordkoreanske flag
Voldsom anklage: Dansk virksomhed hjalp Nordkoreas handelsflåde
Foto Tuco Marine 3
Tuco lancerer autonomt fartøj til overvågning af havområder
Zafiro Producer
Kæmpeskib sendt til skrot i Nordjylland
Foto ADP AS
Nyt selskab skal udvikle Danmarks næststørste containerterminal

Danmark stiller med to fregatter ved den store internationale missiløvelse ved navn Formidable Shield, som i denne uge finder sted ved Norge og Hebriderne. I alt deltager 13 nationer med over 20 skibe, 35 fly og 4.000 personer.

De danske fregatter er alle i stand til at affyre missiler, men de får sjældent mulighed for at øve det i virkeligheden. Mandag startede øvelsen Formidable Shield 23, der fortsætter indtil 28. maj. Under denne øvelse får en af de danske fregatter lejlighed til at affyre et enkelt missil af typen Harpoon.

“Det giver os mulighed for at træne alle de mange procedurer og arbejdsgange, som er involveret i forbindelse med en missilaffyring. Der er en lang række mennesker, teknologi og tjeklister involveret, og det er nyttigt at gennemgå det hele i en virkelighedstro situation. Det giver denne øvelse os mulighed for,” siger kommandørkaptajn Lars Povl Jensen, der er chef for fregatten Esbern Snare.

“Normalt har vi rig lejlighed til at øve det i simulerede situationer, hvor vi kun laver simulerede missilaffyringer, men det giver noget ekstra at afprøve det ved, at vi rent faktisk sender et missil afsted. Så er vi helt sikre på, at alting fungerer,” siger han.

Lars Povl Jensen understreger, at øvelsen ikke kun handler om at affyre det enkelte missil. Øvelsen er en god lejlighed til at træne mange andre elementer i søkrig både internt på fregatterne og ikke mindst i samarbejdet mellem både de danske skibe og skibene fra de andre NATO-lande.

”Vi får under øvelsen lejlighed til på begge fregatter at gennemgå en omfattende træning samt indsamle en lang række data, som vi efterfølgende kan evaluere og lære meget af. Disse øvelser, hvor mange landes krigsskibe mødes og øver sammen, er altid meget lærerige, fordi vi lærer at arbejde sammen og lærer af hinanden.”

”Vi mødes heldigvis ofte med vores NATO-allieredes skibe og besætninger, så vi har et rigtigt godt grundlag for at træne sammen. Men som med ethvert godt hold er det vigtigt regelmæssigt at tage på træningslejr sammen for at vedligeholde evnen til at kæmpe som en samlet styrke, og det her er en af vores træningslejre,” siger han.

De danske fregatter er udstyret med en omfattende sensorpakke og avanceret teknologi samt slagkraftige våben, som gør dem meget velegnet til for eksempel luftforsvar. Det vil sige velegnede til konkret at opdage en trussel i luften med for eksempel radar og derefter til at medvirke til at nedkæmpe truslen.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Foto Molslinjen
Efter Express 5's sammenstød med pram - Nu ligger årsagen klar
Zafiro Producer
Kæmpeskib sendt til skrot i Nordjylland
Foto Søfartsstyrelsen LinkedIn 1
Skønne billeder: Nordjysk reder indflager nyt skib under Dannebrog
Elever i riggen på Skoleskibet Georg Stage
Klar til havnefest - Skoleskibet Georg Stage kommer til Aarhus
Viking Jupiter
Stort krydstogtskib på besøg i Aalborg Havn

Relaterede artikler