juni 8, 2023 16:47

Anlæg til CO2-håndtering rykker Kalundborg Havn op i superligaen

Foto: Kalundborg Havn
Foto: Kalundborg Havn

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Søfartsstyrelsen LinkedIn 1
Skønne billeder: Nordjysk reder indflager nyt skib under Dannebrog
Nordkoreanske flag
Voldsom anklage: Dansk virksomhed hjalp Nordkoreas handelsflåde
Foto Tuco Marine 3
Tuco lancerer autonomt fartøj til overvågning af havområder
Zafiro Producer
Kæmpeskib sendt til skrot i Nordjylland
Foto ADP AS
Nyt selskab skal udvikle Danmarks næststørste containerterminal

Fidelis New Energy har netop løftet sløret for planerne om at opføre modtagefaciliteter til CO2-håndtering i havnene i Kalundborg og Aalborg. Anlægget i Kalundborg skal til en start årligt tage imod 4 millioner tons CO2 og ventes at være klart i 2027.

Fidelis New Energy og Kalundborg Havn har netop indgået et Letter of Intent, der danner rammen for etablering af et modtageanlæg til CO2 i Kalundborg.

Fidelis New Energy påtænker at designe, opføre og drive et CO2-modtagelsesanlæg med en kapacitet til at modtage omkring 4 millioner tons CO2 om året og med mulighed for yderligere at udvide kapaciteten til omkring 6 millioner tons CO2 om året i modtagelsesfaciliteten.

Den indfangede CO2 skal lagres i undergrunden eller udnyttes til blandt andet produktion af grønne brændstoffer, og de store mængder CO2 forventes primært at ankomme til modtagefaciliteten i Kalundborg med skib.

Læs også: Aalborg vil være én af Europas førende inden for CO2-håndtering

Det betyder, at modtageanlægget skal placeres ved Kalundborg Havn, der har tilstrækkelig vanddybde til at rumme CO2-transportskibene og her kan Kalundborg Havn tilbyde en vanddybde op til 15 meter, som kan tage de allerstørste skibe.

Der arbejdes med den ambition at have et modtageanlæg i drift ved Kalundborg Havn fra andet halvår af 2027.

“Vi er meget glade for, at vi nu har indgået denne aftale med Kalundborg Havn. De nye kommende modtagefaciliteter bliver en vigtig del af vores arbejde med at understøtte kommercielt levedygtige klimastrategier hos europæiske virksomheder fremadrettet. Lagring og udnyttelse af CO2 er et centralt element i de fleste nationale og internationale klimaambitioner i disse år, men infrastrukturen skal være på plads, før vi for alvor kan sætte skub på udviklingen. I den forbindelse bliver faciliteterne i Kalundborg og Aalborg vigtige for etablering af kommende CO2-projekter i hele Europa og ikke mindst i Danmark, og vi forventer således investeringer for op imod 15 milliarder kroner, når Fidelis New Energy’s faciliteter er fuldt udbygget,” lyder det fra managing director hos Fidelis Europe, Ulrik Dan Weuder.

“Efter længere tids drøftelser med Fidelis Europe er vi glade for, at vi nu sammen arbejder videre på realisering af dette spændende projekt i Kalundborg. Dette projekt kan få stor betydning for Kalundborg Havn i årene fremover, og vi er stolte over, at vi kan blive et af Danmarks midtpunkter for fremtidens håndtering af indfanget CO2 på europæisk jord. Dette projekts realisering vil bestemt skabe nye og fremtidssikrede jobs såvel direkte og indirekte som følge af afledte investeringer og vækst,” siger havnedirektør for Kalundborg Havn, Bent Rasmussen.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Foto Molslinjen
Efter Express 5's sammenstød med pram - Nu ligger årsagen klar
Zafiro Producer
Kæmpeskib sendt til skrot i Nordjylland
Foto Søfartsstyrelsen LinkedIn 1
Skønne billeder: Nordjysk reder indflager nyt skib under Dannebrog
Elever i riggen på Skoleskibet Georg Stage
Klar til havnefest - Skoleskibet Georg Stage kommer til Aarhus
Viking Jupiter
Stort krydstogtskib på besøg i Aalborg Havn

Relaterede artikler