september 26, 2023 10:23

Aalborg Portland tilslutter sig CO2-lagringsprojekt i Hirtshals

Aalborg Portland. Foto: Greenport Scandinavia
Aalborg Portland. Foto: Greenport Scandinavia

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

ceremony-picture
Spændende video: Kom med ombord på metanolskibet Laura Mærsk
Billede 1-28
Efter togt med Georg Stage: En ny verden åbnede sig for Stine og Tage
Vesterhav Syd
Fuldt rejst: Alle vindmøller er på plads i Vesterhav Syd
Foto Molslinjen
Efter opkøb af Molslinjen: Nu skifter ForSea navn
Nordhavnen
Københavnsk havneselskab i økonomisk fremgang

CO2-lagringsprojektet Greenport Scandinavia har fået Aalborg Portland med ombord. Cementproducenten kan potentielt sende betydelige mængder CO2 til Hirtshals Havn årligt, hvor CO2’en lagres midlertidigt og sendes videre til lagringssteder i blandt andet Nordsøen.

Cementproducenten Aalborg Portland tilslutter sig nu projektet Greenport Scandinavia, der har til formål at opfange og lagre CO2 for at reducere udledningen af drivhusgasser. Det oplyser Greenport Scandinavia i en pressemeddelelse.

Projektet yder dermed et væsentligt bidrag til kampen mod klimaforandringerne, da CO2-fangst og -lagring forventes at ville spille en væsentlig rolle for at nå Europa-Kommissionens målsætning om at reducere drivhusgasudledningerne med mindst 55 procent inden 2030 og klimaneutralitet senest i 2050.

“Vi er blevet en del af Greenport Scandinavia, fordi det er essentielt for Aalborg Portland at engagere sig i et ambitiøst projekt, der allerede er i gang, og som er i stand til at opbygge en stærk dansk CCS-infrastruktur og levere en pålidelig, sikker og omkostningseffektiv CO2-håndteringsløsning så hurtigt som muligt,” lyder det fra CCO hos Aalborg Portland, Michael Lundgaard Thomsen.

Cementproducenten bekræftede for nylig sit mål om at opnå netto nuludledning i 2050 og forpligtede sig til et loft over udledninger på maksimalt 600.000 tons årligt i 2030, en reduktion på 73 procent i forhold til 2021.

Greenport Scandinavia konsortiet, der består af INEOS Energy, Wintershall Dea, Evida, Biocarb Solution, Hirtshals Havn, Greenport North – og nu altså også Aalborg Portland – er gået sammen om at modne planer for at etablere faciliteter til sikker og effektiv håndtering af CO2 hele vejen fra udleder til permanent geologisk lagring i Greensand-lagrene eller til potentiel Power-to X-udnyttelse.

Planerne omfatter etablering af rørledningsinfrastruktur på land og midlertidige lager-, og lastefaciliteter på Hirtshals Havn, som har betydelige udvidelsesplaner.

Skibsfarten fra Hirtshals til offshorelagring forventes at begynde i 2026, når lokale og regionale biogasanlæg, repræsenteret ved projektpartneren Biocarb Solution, begynder at udskibe CO2 fra Hirtshals.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Foto Molslinjen
Efter opkøb af Molslinjen: Nu skifter ForSea navn
MS Oslofjord
Massefyring: Fjord Line dropper færgerute og satser på Danmark
ceremony-picture
Spændende video: Kom med ombord på metanolskibet Laura Mærsk
Korvetten Stoikiy
Se videoen: Her affyrer russisk krigsskib missiler i Østersøen
Mie b klasse
Mie genfandt motivationen gennem praktisk undervisning

Relaterede artikler