september 26, 2023 12:11

Fremtidens brændstoffer: Biodiesel – Fordele og ulemper

Man kan forestille sig biodiesel som et konkurrenceparameter hos eksempelvis et færgerederi, hvor kunderne hellere vil have en grøn løsning, lyder det fra professor Anders Christiansen Erlandsson. Foto: Julius Jansson / Unsplash
Man kan forestille sig biodiesel som et konkurrenceparameter hos eksempelvis et færgerederi, hvor kunderne hellere vil have en grøn løsning, lyder det fra professor Anders Christiansen Erlandsson. Foto: Julius Jansson / Unsplash

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

ceremony-picture
Spændende video: Kom med ombord på metanolskibet Laura Mærsk
Vesterhav Syd
Fuldt rejst: Alle vindmøller er på plads i Vesterhav Syd
Billede 1-28
Efter togt med Georg Stage: En ny verden åbnede sig for Stine og Tage
NORD Gabon
Nybygning: DS Norden har taget imod første Floating Transfer Station
Mie b klasse
Mie genfandt motivationen gennem praktisk undervisning

Den grønne omstilling kræver nye løsninger og ændringer på mange områder, ikke mindst i forhold til brugen af brændstoffer i skibsfart. MaritimeDirect forsøger her med hjælp fra professor ved Department of Civil and Mechanical Engineering på DTU, Anders Christiansen Erlandsson, at give et overblik fremtidens alternative løsninger.

Hvad taler for at bruge Biodiesel?

“Man kan bruge det i eksisterende maskiner, og det er en kæmpe stor fordel. Så man behøver ikke at lave store modifikationer, og det er super godt. Hvis man får adgang til det i større mængder, kan man altså i princippet bare bruge det, og det gælder alle typer skibe.”

Hvad er ulemperne ved det?

“Problemet er, at forsyningskæden og mængden er begrænset, fordi biomasserne er begrænsede. Så det er uden tvivl bagsiden og udfordringen her. Optimalt set kunne alle bruge biodiesel, men manglen på det er grunden til, at vi også kigger på andre alternativer.”

Læs også: Her er fremtidens alternative brændstoffer

Hvilke fartøjer egner det sig bedst til?

“Det egner sig bedst til dem, der vil betale ekstra for en grøn løsning. Der er allerede eksempler på det. Blandt andet kan man købe grøn containertransport hos A.P. Møller. Der er mange interesserede, men der skal meget til for at betale 50 procent ekstra eller mere. Man kan forestille sig det som et konkurrenceparameter, eksempelvis et færgerederi, hvor kunderne hellere vil med en grøn løsning, men der er ikke mange, der bruger det endnu. De store redere kigger efter billigere bio-løsninger, men det er meget svært at finde noget, der faktisk fungerer.”

Hvad er perspektivet?

“Når nye produktionsprocesser er på plads om fem til ti år, burde de kunne skaleres op og producere mængder til at kunne dække omkring 15 procent med biodiesel. Det vil være et okay tidsperspektiv.”

Over de kommende dage kan du læse om fordelene og ulemperne ved metanol og ammoniak.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Foto Molslinjen
Efter opkøb af Molslinjen: Nu skifter ForSea navn
MS Oslofjord
Massefyring: Fjord Line dropper færgerute og satser på Danmark
ceremony-picture
Spændende video: Kom med ombord på metanolskibet Laura Mærsk
Korvetten Stoikiy
Se videoen: Her affyrer russisk krigsskib missiler i Østersøen
Mie b klasse
Mie genfandt motivationen gennem praktisk undervisning

Relaterede artikler