december 10, 2023 14:16

SOS – foredrag om fire katastrofale skibsforlis

S-61A helikoptere fra Eskadrille 722 deltager i redningsarbejdet, da færgen Skagerak kommer i havsnød mellem Norge og Danmark den 7. september 1966. Foto: Forsvarets flyhistoriske samling
S-61A helikoptere fra Eskadrille 722 deltager i redningsarbejdet, da færgen Skagerak kommer i havsnød mellem Norge og Danmark den 7. september 1966. Foto: Forsvarets flyhistoriske samling

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

10_December
Den maritime julekalender – 10. december
Foto Maersk
Maersk gør klar til første store metanol-drevne containerskib
9_December
Den maritime julekalender – 9. december
8_December
Den maritime julekalender – 8. december
Foto Man Energy Solutions
MAN Energy Solutions leverer tre motorer til Lauritzen Bulkers

Foredrag om mystiske skibsforlis og dramatiske redningsaktioner til søs. Torsdag d. 9. november besøger katastrofehistoriker, Rasmus Dahlberg, M/S Museet for Søfart i Helsingør for at dykke ned i historien om fire dramatiske danske skibsforlis. Fortællinger om håb, mod og frygt, men også om både menneskelige og politiske tragedier.

I september 1928 går en flok unge danske drenge om bord på skoleskibet KØBENHAVN for at blive fremtidens sømænd, styrmænd eller kaptajner. Kort før jul forsvinder skoleskibet sporløst i det sydlige Atlanterhav, og forliset er stadig et af de største et af de største mysterier i dansk søfartshistorie. Hør historien om skoleskibet på M/S Museet for Søfart torsdag den 9. november, hvor lektor og forfatter med speciale i katastrofer og beredskab, Rasmus Dahlberg, fortæller om fire danske skibsforlis.

I forbindelse med museets nye modelskibsudstilling ‘Skibe på stribe’ dykker katastrofehistorikeren ned i historien bag fire tragiske og meget omtalte danske forlis – fra skoleskibet KØBENHAVNS mystiske forsvinden til kontroversen omkring det påståede synkefri skib HANS HEDTOFT og skibets mytologiske forlis i 1959. Rasmus Dahlberg fortæller også om Aalborgbåden KJØBENHAVN og de dramatiske timere i 1966, hvor færgen SKAGERAK sank under en storm. Her fik redningshelikopteren Sikorski sin ilddåb og var med til at redde alle om bord.

“De fire forlis har på hver deres måde bidraget til dansk maritimhistorie. Skoleskibet KØBENHAVN har fået næsten mytisk status pga. den manglende afklaring af, hvad der egentlig skete. HANS HEDTOFT forliset er et eksempel på en ‘katalysatorkatastrofe’, der satte skub i udviklingen af af eftersøgnings-og redningstjenesten i Grønland, men også var en både politisk og menneskelig katastrofe,” siger Rasmus Dahlberg, lektor og forfatter med speciale i katastrofer og beredskab.

Fortællinger om skibsforlis fascinerer mange af os. Måske fordi de, i modsætning til mange andre katastrofer, ofte også indeholder håb om redning og overlevelse, mener Rasmus Dahlberg.

“Det bliver til fortællinger om mod, frygt og kamp for livet. Og så repræsenterer havet det store mørke, kolde og ukendte dyb, der på samme tid er livgivende og historisk har givet os mulighed for at rejse.”

Foredraget “SOS -fire katastrofale forlis”, torsdag den 9. november klokken 17.00 – 18.30. Museet er åbent til klokken 20. Modeller af skoleskibet KØBENHAVN og HANS HEDTOFT kan ses i udstillingen ‘Skibe på stribe’ sammen med i alt 250 modeller – små skibe med store fortællinger. Foredraget er gratis med billet til museet eller årskort. Book en plads på forhånd via museets hjemmeside. Arrangementet er en del af ‘Elsinore Evenings’, hvor Helsingørs kulturliv holder længe åbent.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Foto Ziton
Stort dansk vindfartfartøj på værftsbesøg i Odense
Foto CBED
Dansk offshorerederi udvider flåden med to nye SOV'er
Foto Maersk
Maersk gør klar til første store metanol-drevne containerskib
Foto Lederne Søfart
Lederne Søfart indleder samarbejde med Serviceforbundet
5BF78A44-770C-4D10-BE3D-149A6C91D5FD
Mangler i dansk kontrol af ballastvand – Ministeren er bedt om svar

Relaterede artikler