december 10, 2023 15:27

Skal Danmark blokere for russiske skibe? – Rusland advarer

Arkivfoto: Ayotunde Oguntoyinbo / Unsplash
Arkivfoto: Ayotunde Oguntoyinbo / Unsplash

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

10_December
Den maritime julekalender – 10. december
Foto Maersk
Maersk gør klar til første store metanol-drevne containerskib
9_December
Den maritime julekalender – 9. december
8_December
Den maritime julekalender – 8. december
Foto Man Energy Solutions
MAN Energy Solutions leverer tre motorer til Lauritzen Bulkers

EU planlægger at pålægge Danmark en opgave med at inspicere og eventuelt blokere skibe med russisk olie i Østersøen. Sådan lyder det fra en række anonyme kilder overfor mediet Financial Times.

De danske søfartsmyndigheder kan måske snart se frem til at skulle gå målrettet efter tankskibe, der passerer gennem de danske stræder for at inspicere og potentielt blokere dem, hvis de sejler med russisk olie. Sådan lyder det fra tre anonyme personer med kendskab til EU-forhandlingerne i Bruxelles i en artikel bragt i mediet Financial Times.

Ifølge historien – som dog hverken er officielt bekræftet af EU eller de danske myndigheder – overvejer man fra europæisk side at presse Ruslands olieindtægter ved at gøre det sværere for landet at omgås de strikse sanktioner, som EU allerede har indført ved blandt andet at sætte et prisloft på russisk olie.

Ifølge de anonyme kilder skal det angiveligt ske ved at Danmark skal gå målrettet efter tankskibe, der sejler gennem de danske stræder uden vestlig forsikring. På den måde kan de gøre brug af love, der tillader stater at kontrollere fartøjer, som de frygter udgør en miljøtrussel.

Planerne om den danske kontrol var dog ikke med, da EU-Kommissionen onsdag fremlagde et forslag til en 12. sanktionspakke, og i en mail til TV2 har Udenrigsministeriet desuden afvist at kommentere på historien.

“Udenrigsministeriet ønsker ikke at kommentere på spekulationer i pressen. Helt generelt har Danmark løbende støttet de hårdest mulige sanktioner, der kan findes enighed om i EU. Danmark har dertil løbende støttet tiltag, som kan forbedre effekten af sanktionerne gennem bedre implementering og modarbejdelse af sanktionsomgåelse. På grund af blandt andet Danmarks geografi følger myndighederne selvsagt nøje det maritime område,” skriver ministeriet til TV-kanalen.

Rygterne om en mulig dansk blokade af russiske skibe nåede onsdag også frem til de russiske myndigheder, hvilket fik talsmand for det russiske udenrigsministerium Maria Zakharova til at kommentere på historien.

“Jeg vil lige minde jer om, at alle skibe, også russiske, har ret til fri passage gennem Østersøen. Alle handlinger, der går mod dette, overtræder internationale love … og I ved, hvor farligt det er,” sagde hun ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Populære denne uge

Foto Ziton
Stort dansk vindfartfartøj på værftsbesøg i Odense
Foto CBED
Dansk offshorerederi udvider flåden med to nye SOV'er
Foto Maersk
Maersk gør klar til første store metanol-drevne containerskib
Foto Lederne Søfart
Lederne Søfart indleder samarbejde med Serviceforbundet
5BF78A44-770C-4D10-BE3D-149A6C91D5FD
Mangler i dansk kontrol af ballastvand – Ministeren er bedt om svar

Relaterede artikler